На 4 май се навършват 119 години от смъртта на

...
На 4 май се навършват 119 години от смъртта на
Коментари Харесай

119 години от смъртта на Гоце Делчев

На 4 май се навършват 119 години от гибелта на Гоце Делчев. Георги (Гоце) Николов Делчев е един от най-значимите български революционери, лидер и идеолог на българските македоно-одрински революционни комитети, по-късно прераснали във ВМОРО - Вътрешна македоно-одринска революционна организация.

Роден е в град Кукуш, Егейска Македония, на 4 февруари 1872 година в фамилията на Никола и Султана Делчеви. Завършва българска мъжка гимназия в Солун. Там дружно с Даме Груев, Гьорче Петров и Борис Сарафов основава скришен революционен кръжок дружно с за свободата на Македония.



В началото на месец май 1903 година, на път за среща с водачите на Серския революционен окръг, четата на Гоце Делчев попада в обкръжението на турска потеря в село Баница, Серско. Въоръжената група, командвана от майор Хюсеин Тефиков, съвипускник на Гоце Делчев, блокира селото в нощта на 3 против 4 май, по сигнал, че там нощуват комити. Гоце Делчев взема решение да изведе четниците оттова, само че - несполучливо. След еднодневно стълкновение с превъзхождащата ги армия Гоце Делчев пада погубен.

Това е невъзвратима загуба за революционната организация, която остава без един от най-силните си водачи.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР