На 4 май 1903 г. в сражение с турска потеря

...
На 4 май 1903 г. в сражение с турска потеря
Коментари Харесай

4 май 1903 г. Убит е Гоце Делчев

На 4 май 1903 година в стълкновение с турска потеря умира Гоце Делчев.

През март 1903 година четата на Гоце Делчев взривява моста на река Ангиста — на железопътната линия Солун — Одрин.

В началото на май същата година, на път за среща с водителите на Серски революционен окръг четата му попадна в обграждане в село Баница, Серско. Потерята, командвана от майор Хюсеин Тефиков, който е съвипускник на Гоце Делчев, през нощта на 3 против 4 май блокира селото по сигнал, че там нощуват комити. Гоце Делчев взема решение да изведе четниците от селото, само че опитът пропада. След еднодневно стълкновение с превъзхождащата ги потеря Гоце Делчев пада погубен.

Гоце Делчев е роден в Кукуш през 1872 година в фамилията на Никола и Султана Делчеви, като неговите братя Милан, Димитър и Христо Делчеви също са революционери от ВМОРО. Завършва българско униатско начално учебно заведение, а по-късно българска екзархийска прогимназия в родния си град, след което продължава образованието си в Солунската българска мъжка гимназия „ Св. св. Кирил и Методий “, където основава скришен революционен кръжок дружно с Даме Груев, Гьорче Петров и Борис Сарафов.

През 1891 година постъпва във Военното учебно заведение в София, само че поради присъединяване му в социалистически кръжок е изключен единствено месец преди дипломирането му. В резултат той взема решение да се бори за свободата на Македония, като за построяването на революционна организация счита да употребява към този момент построената просветителна мрежа на Българската екзархия. През есента на 1894 година е назначен за екзархийски преподавател в Щип, където учителства до 1896 година.

Същевременно като основен четнически контрольор и благодарение на български офицери основава четническия институт на ВМОРО в Княжество България, който стартира да изпраща готови четници и войводи навътре в Македония и изиграва съществена роля в масовизирането на придвижването. Полага огромни старания и за снабдяването на организацията с оръжие и пари.

Като основен инспектор на четите Гоце Делчев подхваща няколко обиколки из Македония, Одринска Тракия и Родопите. Тези райони са разграничени на революционни окръзи. В 1897 година обикаля Мелнишко и посвещава учителите Георги Поцков, Павел Георгиев, преподавател в Кашина, Никола Найденов от Ковачево, братя Темелкови от Орман. Основава революционен комитет в Мелник и назначава за негов началник Илия Даскалов.

През 1902 година дружно с Гьорче Петров взе участие в изработването нова стратегия и правилник на организацията. Тя към този момент си слага за цел привличането и сплотяването „ на всички недоволни детайли в Македония и Одринско, без разлика на националност “ и за извоюване на цялостна политическа автономност.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР