На 4 март т.г. ще отбележим Тодоровден. Денят, в който

...
На 4 март т.г. ще отбележим Тодоровден. Денят, в който
Коментари Харесай

Стоица Аргилашки: Конният спорт носи положителни емоции, развива чувство за отговорност и благородство

На 4 март т.г. ще отбележим Тодоровден. Денят, в който отдаваме респект на конете. Наричан е още конски великден и за всички, които се занимават с конен спорт и които обичат тези прелестни животни, Тодоровден е най-големият празник през годината.

За традициите на този ден и за конния спорт у нас, беседваме със Стоица Аргилашки - един от създателите на клуб Конкур и конна база НИЕСА, треньор и дългогодищен активист. 

- Защо Тодоровден е именуван конски великден? 

Според националните показа на този ден Св. Тодор обхожда на своя кон пролетното поле да ревизира порастват ли посевите, сетне съблича девет кожуха и отива при Бога да моли за лято. 

- Какви са традиците на празника ?

В българския фолклор, Тодоровден е денят на коня. В минали времена конят е заемал съществена роля в бита на българина. Зимата конете почиват, не се пускат на паша, и на Тодоровден стопаните демонстрират положението на конете си, провеждат се кошии, с цел да се покаже най-силния и най-хубавия кон. В днешно време режимът на гледане на конете е по-различен, ние не стопираме своята активност и през зимата. Винаги чакаме с нетърпене Тодоровден, с цел да се съберем и да отпразнуваме празника.



 - Как се уважава празника измежду вашата общественост?

Всеки клуб уважава този празник в своята конна база и става необикновен празник.

- Как вашата конна база отбелязва празника? 

Всяка година се събираме с хората, които обичат конете и вършим проява с нашите възпитаници и състезатели. Радваме се на огромен интерес, посрещаме доста посетители, става превъзходен празник. Правим разнообразни игри с конете, за наслада на най-малките ни ездачи и несъмнено и за всички фенове на конния спорт. Дават се лакомства на конете, гостите ни се снимат с тях, изобщо атмосферата е доста празнична.

- С какво най-вече се гордеете като база и като клуб?  

Гордеем се с това, че базата придобива все по-голяма известност и се усъвършенстват уменията на нашите ездачи.

- Има ли интерес към конни спорт?

Последните години има забележителен интерес към конете и конния спорт, което ни прави доста щастливи. Конният спорт е един неповторим спорт, тъй като при него се състезават човек и животно, също по този начин той е единственият, в който мъжете и дамите се борят наедно.

- Кой е най-малкият ездач във вашия клуб?

В учебното заведение ни имаме възпитаници на 7, 8-годишна възраст, само че най-младият ни играч е Елена Василева, тя е на 10 години, и се състезава за втора година в категория пони ездачи. Имаме по-големи ездачи, които имат по-малки братя и сестри, които също потеглят по техните стъпки. Нашият спорт изисква огромна поддръжка и от родителите.

- Какво се изисква, с цел да стартира едно дете да практикува езда?

За да стартира едно дете да практикува езда, първото нещо е да обича конете, да бъде работливо и непрекъснато в желанията си.

- Кога ездата за наслаждение се трансформира в професионално занятие?

В нашата базата и в по-голямата част от спортните клубове в България, състезателите са дилетанти, деца, юноши. Професионалните състезатели в България са стеснен брой, имам поради че няма причина за професионален спорт, а с цел да има подобен би трябвало да има спонсори, рекламодатели, производители на коне и по-големи наградни фондове. Професионален играч е този, който се занимава единствено с това нещо, който се устоя от спорта. 



- Как може ездата да повлияе на менталното и физическо положение на човек?

Ездата е активност, в която вземат участие всички елементи от тялото. И е един от дребното спортове, в които не е належащо единствено физика, а се употребява и мисъл. Нашата база се занимаваме с хора с ментални проблеми. Имаме участия на три международно шампионати, които се организират на правилото на олимпийските игри, през 4 години с доста спортове. Наши състезатели завоюваха десетки златни, сребърни и бронзови медали от тези игри, само че не това е най-важното, по значимото е, че те се усещат в базата добре, намират своята среда и са щастливи. Тази година през юни в Берлин следва четвъртото присъединяване, а България ще взе участие с четирима състезатели по конен спорт, от които тримата са от нашата база и ние сме доста горди.

- Колко коне има във вашата база?

В нашата база сега имаме 74 коня, от които 10 образователни, а останалите коне са лични на нашите възпитаници и състезатели.

- Колко са професионалните ездачи?

В нашата база имаме доста положителни ездачи в другите възрасти и категории. За тази година, сме картотекирали 35 състезателя и 50 коня, които ще вземат участие в държавните шампионати, в шампионати у нас и в чужбина, както и в балканските и европейски шампионати. 

- Кои са най-големите ви триумфи като клуб?

Най-големите ни триумфи се състоят в това, че сме най-големият клуб, с най-вече участници в националните тимове по прескачане на препядствия и обездка. Тук можем да споменем единствения европейски орден в историята на конния спорт, който завоюва Ая Митева в категория юноши с нейния необикновен кон Каро Ас в Холандия. Имаме и няколко балкански трофеи – самостоятелно и отборно и доста призови места на интернационалните и държавни шампионати.



- Как успявате да мотивирате децата да останат в конния спорт?

Не е нужна огромна мотивация за децата, които стартират да се състезават, тъй като самият спорт е задоволително мотивиращ, предлагащ позитивни страсти, има огромен адреналин и развива усеща за отговорност и достойнство.

- Как минават детските лагери, които организирате през годината?

Вече няколко години организираме детски лагери, в които децата вземат участие в целия развой на  конната база – развъждане,  хранене, разчистване, тоалирането на конете и  ездата. Към лагерите има огромен интерес. Още през зимата се афишират датите.



- Каква година очаквате за конния спорт?

Очакваме мощна година за конния спорт, в който се надяваме наши състезатели да бъдат в основата на положителните резултати. Успешно показване на европейското състезание по прескачане на трудности и обездка. Също по този начин, се чакат и призови места в балканските шампионати по Политическа партия и обездка.

- Вашето мото?

За щастливи коне и ездачи.

 

Автор Вяра Илиева





Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,

 
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР