На 4 март се навършват 9 години от подписванети на

...
На 4 март се навършват 9 години от подписванети на
Коментари Харесай

Росен Желязков: България се превръща в изключително важен център за транзит на природен газ

На 4 март се навършват 9 години от подписванети на декларацията за стратегическо партньорство с Азербайджан. От 2015 година се откриха опциите, както за диверсификация на инфраструктурата - за доставка и пренос на природен газ, по този начин и източника на природен газ. Това съобщи ръководителят на парламента Росен Желязков след срещата си с азербайджанския си колега проф. доктор Сахиба Гафарова в Баку. 
Ние виждаме самото практическо осъществяване на всички планове - интерконекторите с Гърция и Сърбия. България се трансформира в хъб и център за дистрибуция и пренос на природен газ. В направлението Сърбия - Унгария, евентуално скоро и Хърватска, която изразила интерес за доставка на природен газ. Така и в направлението Румъния, Молдова и Украйна. България става извънредно значим център за пренос на природен газ. Това е в изгода, както на нашата газопреносна директна структира, по този начин и на опциите на доставка и деверсификация на това гориво, означи Желязков.  Говорихме по други начинания в енергетиката. Ние имаме огромен интерес от присъединяване в партньорството, което към този момент е остановено сред Азербайджан, Грузия, Румъния и Унгария за преноса на зелене сила. В Азербайджан следва построяването на огромна инфраструктура за генерация на електрическа сила от вятър. Амбициите са големи, по към 150 гигавата по вода и суша. Ние имаме голямо предпочитание и поддръжка, че ще участваме в това партньорство като заинтригувана страна. Това е ангажимент, който ще възложим на министъра на енергетиката, уточни още Росен Желязков. 
Азербайджан е подготвена да доближи до 20 милиарда куб./м на година за Европа. България е дестинация за ползване към 1 милиарда Ще се опитаме да увеличим това количество. Дистрибуцията през България ще нарасне, от това ние можем единствено да печелим. Освен това се трансформираме във значим парньор на всички страни на Балканите и по оста юг-север, добави още той. 
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР