На 4 и 5 юни 2023 г. през ГКПП Капитан

...
На 4 и 5 юни 2023 г. през ГКПП Капитан
Коментари Харесай

Tурски военни и техника ще преминат през България, за да се присъединят към KFOR в Косово

На 4 и 5 юни 2023 година през Граничен контролно-пропусквателен пункт Капитан Андреево през територията на Република България се чака да преминат по републиканската пътна мрежа персонален състав и техника на въоръжените сили на Република Турция за присъединение към стабилизиращите сили на НАТО в Косово (Kosovo forces KFOR), оповестиха от Министерството на защитата.

Личният състав и техниката на Водоснабдителна система на Република Турция ще изоставен територията на България през Граничен контролно-пропусквателен пункт Гюешево.

В последните няколко седмици напрежението в Северно Косово ескалира, откакто косовска жандармерия нахлу в общински здания, с цел да вкара новоизбраните кметовете в обитаемата най-вече със сърби северна част на страната. Това предизвика митинги и демонстрации на етническите сърби в района, като при тях са потърпевши мироопазващите сили на KFOR.

Междувременно Сърбия разгласи, че привежда армията си в цялостна бойна подготвеност.

Преди няколко дни НАТО разгласи, че ще изпрати спомагателни сили, к оито да подсигуряват мира в района. Министърът на защитата Димитър Стоянов съобщи, че няма да бъдат пращани в допълнение български военни.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР