На 4 и 5 май (петък и събота) ще се

...
На 4 и 5 май (петък и събота) ще се
Коментари Харесай

В Софийския университет ще се проведе конференция Маркс след марксизмите



На 4 и 5 май (петък и събота) ще се организира конференция по случай 200 години от рождението на Карл Маркс. Конференцията се назовава " Маркс след марксизмите " и ще се организира в Софийския университет " Св. Климент Охридски “. Маркс е обвързван с повече научни и идеологически школи, в сравнение с който и да било различен създател. Това съобщи в изявление за предаването " 12+3 " на стратегия " Хоризонт " един от организаторите  на конференцията Борис Попиванов:

" Миналият век роди някакво извънредно обилие от марксизми, от обичаи и научни специалисти, които се свързват с името на Маркс и претендират да показват в най-голяма дълбочина неговото мислене, неговите поучения, неговия способ, неговите заключения, неговите послания за обществото и бъдещето. Същевременно събитията от последните 30 години ни разрешават към този момент да погледнем на мислителя на хилядолетието, както беше наименуван в анкетата на Би Би Си, оттатък тесните рамки на обособените посоки и да забележим какво в 21-и век остава от него, какви са поуките, които той ни дава. Една от задачите на нашата конференция е точно такава – без предразсъдъци, без някакви пристрастия да забележим за какво Маркс продължава да бъде един от най-важните създатели, продължаващ да осмисля модерни свят, актуалния капитализъм, несъгласията и проблемите на света, в който живеем, какво бихме могли да вземем от него, с цел да изработим своето мислене за бъдещето, инструментите, с които ще се стремим да реализираме един по-добър и обективен утринен ден ".

Ние имаме опцията да живеем в действителност в една систематична рецесия на капитализма, в която обособените спешни феномени и явления се застъпват един различен, надграждат се и би трябвало да бъдат погледнати в тяхната тоталност, добави още Попиванов:

" Един от уроците, които Маркс ни дава за нещата въобще, е да можем да осмислим какво той ни предлага като извод за бъдещето. В последна сметка Маркс упорства, че всяка социална форма, в това число капитализма, би трябвало да си отиде, едвам когато тя е изчерпала напълно опциите за своето развиване, с цел да може да бъде заместена към този момент от някаква друга. Съвсем явно е, че при започване на предишния век, когато избухва Октомврийската гражданска война, когато идват на власт режимите, избрани като марксистки или марксистко-ленински, това още не се е случило, само че това не значи безусловно, че  прогностичната мощ на марксовия модел е опровергана или че въз основата просто на опита от предишния век ние би трябвало да заключим, че Маркс би трябвало да бъде подложен в тесните рамки на неговото време, на неговия капитализъм ".

Цялото изявление с Борис Попиванов можете да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР