На 4 февруари в Пекин ще бъде поставено началото на

...
На 4 февруари в Пекин ще бъде поставено началото на
Коментари Харесай

Пекин 2008 и Пекин 2022: Разликата е осезаема


На 4 февруари в Пекин ще бъде сложено началото на 24-ите зимни олимпийски игри. Градът ще се трансформира в първия, домакинствал зимно и лятно издание на най-важния състезателен конгрес.

През 2008 година Китай одобри летните олимпийски игри. А вярата беше ясна - страната да се отвори към света, да покаже, че комунистическите репресии са единствено слух.

Снимка: Getty Image


Днес, на прага на старта на зимните олимпийски игри, нещата наподобяват много по-различно. Не единствено поради промяната на управлението на комунистическата партия, а и поради ковид. Очакванията на целия свят също не са като едно време.

През 2008 година Китай като че ли поставяше ново начало. Страната посрещна интернационалните си посетители на фона на митингите за човешките права в Тибет и мощното земетресение в Съчуан, при което починаха към 70 000 души. Последното сякаш провокира съчувствието на целия свят.

Снимка: Getty Image


Местните партийни водачи пък желаеха да показват страната в най-хубавата светлина, да покажат, че ѝ престои бързо икономическо развиване, да се похвалят с новите архитектурни достижения, с опциите за занимания за непознатите делегации, даже с новите музикални групи, черпещи ентусиазъм оттатък границите на Китай.

Днес това няма по какъв начин да се случи. Журналистите, които не престават да бъдат одобрявани от китайското държавно управление преди да влязат в страната, ще живеят в " балон ". Те няма да имат достъп до локалните поданици, а повода е пандемията от ковид. Страната се стреми към нулево повишаване на заболеваемостта и локалните управляващи са безапелационни, че няма да рискуват.

Снимка: Getty Image


През 2008 година рестрикциите за влизащи в страната публицисти бяха понижени.

" Няма по какъв начин старите правила да се завърнат. Китай има единствено една посока, която желае да следва - напред ", съобщи тогава пред Би Би Си посланикът на Китай в Съединени американски щати Кинг Ганг.

Всъщност Пекин в действителност се е развил за тези 14 години. Метрото в града имаше 4 линии, а 2 спомагателни бяха пуснати в употреба тъкмо преди Игрите. Днес линиите са 27 с 459 спирки.

Снимка: Getty Image


По-задълбочен взор обаче приказва друго. Страната продължава да бъде упреквана в жестока цензура. Социалните мрежи се управляват. Наскоро избухна абсурдът с тенисистката Пън Шуай, а група интелектуалци с по-остри възгледи бяха блокирани в една от най-разпростанените платформи в страната - " Уичат ".

През 2008 година Китай се хвалеше със своето " Птиче гнездо " - стадион, който спираше дъха със модерната си архитектура. Днес, един от проектантите му - Ай Вейвей, живее в заточение в Португалия, защото си разреши да назова летните игри " подправена усмивка " и прекара известно време в пандиза.

Снимка: Getty Image


" Днес Китай се отклони още повече от демокрацията, свободата на печата и правата на индивида и действителността стана още по-сурова ", безапелационен е той.

Архитектурният взрив също дръпна спирачки. Особено след изявлението на ръководителя на страната от 2013 година насам Си Дзинпин, че се е уморил от тези " странни здания ".

Снимка: Getty Image


Пред Би Би Си китайски публицист показва и друга разлика - нощният живот в Пекин.

" Преди 10 години като че ли излизах всяка вечер. Сега несъмнено съм стар. Но истината е, че тогава имах и повече другари от чужбина тук ", споделя той.

Докато през 2008 година светът се вълнуваше за Игрите в Пекин и таеше вяра, през днешния ден част от страните взеха решение да бойкотират. Съединени американски щати няма да изпрати политическа делегация на откриването, разгласи към този момент президентът Джо Байдън.

Снимка: Getty Image


Избирането на Пекин за хазаин на зимните игри пък сякаш беше предрешено. Норвегия, Швеция, Швейцария и Германия се отхвърлиха в процеса на акцията, а единствен съперник остана Казахстан. Според президентът на Международния олимпийски комитет - Томас Бах, Китай е " безвреден избор ".

Докато светът упреква домакина за насилствен труд, тежки условия и политически арести, а Китай се брани, наричайки всичко това " Лъжата на века ", спортистите ще би трябвало да се борят за оценки. Ще съумеят ли без да омърсят ръце в политиката? Ще разберем скоро.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР