На 4 февруари 2022 г. се навършват 150 години от

...
На 4 февруари 2022 г. се навършват 150 години от
Коментари Харесай

150 години от рождението на Гоце Делчев ще бъдат отбелязани тържествено в Благоевград

На 4 февруари 2022 година се навършват 150 години от рождението на революционера, идеолог и будител Гоце Делчев. Годишнината ще бъде маркирана тържествено в Благоевград с поредност от събития. В 17:00 часа от Съдебната палата ще стартира тържествено шествие в памет на великия деятел на македонските и тракийски българи.

17:30 часа е началото на тържествения обред по полагане на венци и цветя пред паметника на Гоце Делчев на площад „ Македония “. Признателните потомци ще сведат чела пред паметта на личността, която остава в историята като една от най-харизматичните и авторитетни фигури. В ритуала ще вземат участие Военно формирование 26400, Национално сдружение „ Традиция “ – районен клон “Георги Измирлиев-Македончето”, Сдружение „ 14-ти пехотен македонски полк “ и други Танцово-музикална картина ще бъде изпълнена от Фолклорен отбор „ Пирин “.

Част от тържествената стратегия са две изложения. Във фоайето на Регионалния исторически музей ще бъде експонирана без публично разкриване изложбата „ Безсмъртният деятел Гоце Делчев “. В 10:30 часа в Централната читалищна библиотека ще бъде открита галерия на книги за Гоце Делчев, а от 11:00 часа Народно читалище „ Никола Вапцаров-1866 “ провежда сказка за революционера в Хоровата зала „ Проф. Христо Арищиров “.

Благоевград е неразривно обвързван със ориста на Гоце Делчев и неговия жанр. Тук е заровен неговият татко, тук почиват костите на доста от неговите сродници. Тук те намират избавление и банкет след Войните за национално обединяване (1912 - 1919). Една от главните общности от бежанци в Благоевград е на кукушани.

Нека потвърдим, че сме почтени наследници на хилядите отдали живота си за Освобождението на нашия край и обединяването на българския народ! Нека потвърдим, че помним! Нека почетем Гоце по този начин, както му се поставя!

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР