На 4 декември 2022 г. от 12:30 часа в двора

...
На 4 декември 2022 г. от 12:30 часа в двора
Коментари Харесай

Арменците честват 194 г. на храм Сурп Кеворк


На 4 декември 2022 година от 12:30 часа в двора на Арменската Апостолическа Църква „ Сурп Кеворк “ ще бъде показана празнична културна стратегия във връзка 194 години от освещаването на арменския храм в Пловдив.

Голяма полезност за храма са нейните остарели икони, изписвани от зографи. Между тях са „ Света Богородица Пътеводителка “, основана в края на XVIII век от незнаен арменски занаятчия, иконата „ Богородица с Младенеца “ – картина с красиво резбована позлатена рамка, дело на Никола Одринчанина, изписана през 1838г. Негови са и типичните за арменските църкви от XIX век платна на светци и древен епизоди.

Около храма „ Сурп Кеворк “ (Свети Георги) в Стария град се върти животът на арменската общественост в Пловдив. В общ двор са черквата, читалището към нея, учебното заведение, домът на културата.

На  11 декември 2022 година от 10:30 часа ще бъде отслужена празнична Света литургия.

Ц.Н. при храм „ Сурп Кеворк “ и  отец Храч Мурадян, нравствен овчар на арменците в Пловдив, с благословията на Н.П. свещеник Татев Агопян, архиерейски наместник на ААПСЦ в България, канят искащите да се причислят към празника.

Честването се реализира с поддръжката на Община Пловдив.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР