На 4 август Укртранснафта спря изпомпването на руски петрол през

...
На 4 август Укртранснафта спря изпомпването на руски петрол през
Коментари Харесай

Украйна спря подаването на руски петрол към Унгария, Чехия и Словакия

На 4 август " Укртранснафта " спря изпомпването на съветски нефт през южния клон на петролопровода " Дружба " към Унгария, Чехия и Словакия, заяви за Игор Демин, представител на президента на " Транснефт ".

" Наистина, „ Укртранснафта “ изцяло спря да изпомпва нефт за Унгария, Чехия и Словакия по южния клон на „ Дружба “ на 4 август в 06:10 ч. В същото време преносът през Беларус в посока Полша и Германия продължава ", сподели той.

Според Демин украинската компания дава транспортни услуги на 100% предплатена база, само че при последния опит за заплащане за пренос средствата са се върнали по сметката на „ Транснефт “.

„ Газпромбанк “, която обслужва заплащанията, ни уведоми, че заплащането е върнато заради въвеждането на регулациите на Европейски Съюз, т.е. седмия пакет от наказания “, изясни представителят на компанията.

Руското министерство на енергетиката и локалните спедитори, доставящи гориво за Унгария, Чехия и Словакия, както и самата „ Укртранснафта “, са наясно с актуалната обстановка, заключи той.

В същото време от Транснефт обявиха, че обмислят различни разновидности за заплащане на услуги за пренос през Украйна. Компанията изпрати зов до „ Газпромбанк “ за приемане на позволение от европейския регулатор за осъществяване на заплащания по съглашение с „ Укртранснафта “.

Нефтопроводът " Дружба " потегля от Самарска област, минава през Брянск и по-късно се разклонява на северен и южен сектор, преминавайки през територията на Беларус, Украйна, Полша, Германия, Чехия, Словакия, Унгария, Латвия и Литва. Украинският сектор е благосъстоятелност на „ Укртранснафта “, а Русия заплаща за преноса.

Според резултатите от 2019 година изпомпването през тръбопровода е намаляло с 13,5 % и е възлизало на 42,3 милиона тона, в това число доставките за Чехия възлизат на 3,8 милиона тона, за Словакия - пет милиона тона, за Унгария - 4,1 милиона. През 2021 година Транснефт понижи превозването през Дружба до 35,9 милиона тона. Според последните прогнози през тази година се възнамерява той да нарасне до 45,5 милиона.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР