На 4 август грузинското правителство продаде 25% от акциите на

...
На 4 август грузинското правителство продаде 25% от акциите на
Коментари Харесай

Васил Божков с дял в грузинската национална лотария

На 4 август грузинското държавно управление продаде 25% от акциите на националната лотария на Васил Божков, добре позната фигура с хазартен бизнес в България, написа "БиволЪ ".

Останалите 75% отидоха при компания благосъстоятелност на грузинския предприемач Каба Гурцкая, чиито телекомуникационни ползи включват и бизнес връзки с България. Според тръжното съглашение, двамата би трябвало да са платили най-малко 5 милиона щатски $ с цел да поемат ръководството на
лотарията от Министерството на финансите на Грузия.

Министерството загуби към 90 млн. щатски $ от август 2011 година насам, откакто даде мажоритарен надзор над
лотарията на 24-годишния шурей на някогашния министър на защитата Давид Кезерашвили. Кезерашвили избяга от Грузия откакто беше упрекнат в кражба на десетки милиони в пари в брой и парцели. Лотарията затвори краткотрайно на 1 септември.

Според разпоредбите на неотдавна извършения търг новият притежател би трябвало да има най-малко пет години опит в
лотарията.

Божков навлиза в хазартния бизнес при започване на 90-те години, когато в България завършва ерата на комунистическия режим. През 1992 година той записва финансова компания с името „ Нове “, а през 1993 година компанията за
хазарт „ Еврофутбол “. И двете компании са към момента дейни, с разнообразни имена.

През 1993 година Божков става съосновател на хазартната компания и бизнес с
казина IGM. Друг съосновател, предприемачът Илия Павлов, е прострелян и погубен през 2003 година, единствено ден откакто свидетелства в съда по процеса за убийството на някогашния министър председател на България Андрей Луканов. В продължение на няколко години IGM е най-големият състезател на хазартния пазар в България.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР