На 4 април ще се проведат едни от най-важните за

...
На 4 април ще се проведат едни от най-важните за
Коментари Харесай

Избори 2021: Какво трябва да знаем?

На 4 април ще се проведат едни от най-важните за народа избори , а точно парламентарните, от които зависи кой ще ни ръководи в идващите 4 години. Въпреки че президентът Румен Радев дефинира с декрет относително ранна дата за провеждането на вота, поради пандемията от ковид, тя дава отговор на законовите условия. За първи път от 2009 година насам парламентарните избори са постоянни, а не предварителни.

Какво демонстрират предварителните изследвания?

Към момента ГЕРБ още веднъж ще се първа политическа мощ, следват ги БСП, като разликата сред двете партии е дребна. На тези избори ГЕРБ се явяват в коалиция със Съюз на демократичните сили. Изненадата тук, е че социолозите спрягат партията на Слави Трифонов - „ ИТН “ да измести третата политическа мощ в Народното събрание - Движение за права и свободи. 

След тях позициите са неуверени и изменящи се, само че прогнозите сочат, че евентуално „ Демократична България “, групировката на Мая Манолова и „ Отровното трио “, Вътрешна македонска революционна организация и обединението „ Воля “ - НФСБ, които са с дребна разлика между тях, също ще влязат в Народното събрание.

Спечелването на доверието на хората обаче значително зависи и от акцията, която ще създадат политическите партии и обединения. 

Въпреки социологическите изследвания,  окончателното систематизиране определят  действително подадените гласове в изборните секции

Какво е значимо да знаете? 

Ден преди да стартира формалната предизборна акция ви представяме значима информация, която е добре да знаете преди да дадете гласа си. 

Как ще се проведат избори те?

За първи път във всички огромни изборни секции, с над 300 гласоподаватели, ще има опция за избор на гласоподаване с хартиена бюлетина или с машина. 

България е разграничена на 31 многомандатни изборни региона (МИР). Изборният ден ще стартира в 7.00 часа и ще приключи в 20.00 часа, а в случай че след този час пред секциите има чакащи да подадат своя избор, гласуването може да бъде удължено най-много до 21.00 часа.

Кой има право да гласоподава?

Право да гласоподават имат всички български жители, навършили 18 години към изборния ден, без поставените под забраняване и изтърпяващите наказване отнемане от независимост. По предварителни данни на ЦИК в изборните описи са 6 732 316 души. 

Къде ще можете да гласувате?

За да гласувате, би трябвало да фигурирате в изборния лист в съответната секция по непрекъснат адрес. Ако имате непрекъснат и сегашен адрес в разнообразни обитаеми места, може да подадете заявление за регистриране в изборния лист по сегашния ви адрес не по-късно от 20 март 2021 година Заявлението се подава в общината по сегашния ви адрес. Възможно е да подадете и електронно заявление през интернет страницата на съответната община.

След като бъдете вписан в изборния лист по сегашния ви адрес, автоматизирано ще бъдете премахнат от листата по непрекъснатия ви адрес и няма да можете да упражните правото си на глас там.

Какво да извършите, в случай че не сте в изборните описи?

В подобен случай би трябвало да подадете заявление за премахване на непълноти и неточности в изборните описи до съответната община. Крайният период е 27 март.

Ще можете ли да гласувате отдалечено?

Изборният кодекс не планува опция за отдалечено електронно гласоподаване, гласоподаване по пощата, посредством компютър, по факс, посредством смарт телефона си или въобще по някакъв метод отдалечено, без да се посещават секциите.

 

Кога и къде ще бъдат оповестени формалните кандидатски листи на парламентарните избори ?

Регистърът ще бъде обществено наличен на интернет страницата на ЦИК на 7 март, а в секцията „ Архив от извършени избори “ в графа „ Избори за народни представители за Народно заседание – 2021 година “ след производство на избори те.

С кои номера ще се явят партиите на избори те?

 Трябва да знаете, че кръгчетата с номера на претендентите са от дясната страна на бюлетината. Номерата на партиите и обединенията са от едно до 100, а номерата на претендентите, за които може да се гласоподава с преференция, стартират от 101. Партиите, обединенията и самостоятелните претенденти са изписани и с наименованието си, а претендентите в листата за съответния регион единствено с номера. Затова би трябвало или авансово да ревизирате под кой номер е пожеланият претендент, или в тъмната стаичка има закачени описи, по които да сверите.

Как ще се гласоподава с преференция?

По предпочитание можете да дадете своя глас за избран кандидат-депутат от листата на желаната политическа групировка, само че за тази цел би трябвало да знаете тъкмо кой номер в листата е индивидът, за който желаете да гласувате. 

Как да ревизирате претендентите на изборния си регион?

На уеб страницата на съответната районна изборна комисия (РИК) всеки гласоподавател може да ревизира записаните листи и имената на претендентите за депутати.

Как би трябвало да гласувате и по кое време една бюлетина не е годна?

Бюлетината е невалидна, когато вотът е маркиран със знак, друг от " Х " или " V ", има отбелязване допълнително от едно квадратче или има отбелязване и отвън квадратчето. Невалидни са още и бюлетини с надписи, със знаци, с друг от наследник цвят химикал, както и в случай че е празна.

Ако гласувате с " Не поддържам никого " или имате невалидна бюлетина, гласът ви няма да бъде регистриран. Ще бъдете преброени единствено за изборната интензивност. 

Как ще гласоподават хора под карантина или изолираност?

Хора сложени под наложителна карантина или изолираност ще гласоподават с преносима изборна кутия. Няма да се позволява тези гласоподаватели да упражнят вота си в секция с преносима кутия, предопределена за хора с трайни увреждания.

Право да гласоподават с преносима изборна кутия имат гласоподавателите с непрекъснат, надлежно сегашен адрес на територията на обитаемо място, за което е формирана секция.

Такава се образува на територията на всяко обитаемо място, в случай че до 31 март - три дни преди изборния ден, има подадени не по-малко от 10 заявки от гласоподаватели, сложени под наложителна карантина или изолираност. 

Ако един гласоподавател дава отговор по едно и също време на условията на гласоподаване с преносима изборна кутия в секция за гласоподаване на гласоподаватели с трайни увреждания и в секция за гласоподаване на гласоподаватели, сложени под наложителна карантина или изолираност, той гласоподава във втория тип секция.

Предвижда се на членовете на преносимите секционни изборни комисии да се обезпечават предпазен костюм за еднократна приложимост, ръкавици, предпазен шлем с хирургическа или защитна маска, както и опция да бъдат имунизирани с две ваксини против Covid-19, в случай че пожелаят.

Как да заявите желанието си да участвате в идните избори за народни представители като член на секционна или районна изборна комисия?

Представете кандидатурата си на някоя от партиите и обединенията, които са парламентарно показани сега или имат определени представители в Европейския парламент.

Можете ли да станете наблюдаващ?

Наблюдатели на избори те записват главно неправителствени организации, в това число и интернационалните. На тези избори ще има над 200 наблюдаващи.

Можете ли да гласувате или да сте член на СИК в процедура на промяна на персонални документи?

Можете да бъдете член на СИК, в случай че сте в процедура на промяна на персонални документи и отговаряте на плануваните от Изборния кодекс спомагателни условия за това.

Ако сте студент в един град, а в различен имате непрекъснат адрес:

Ако сте студент постоянно образование, можете да гласувате в секция по желание в обитаемото място, където се обучавате, когато то е друго от обитаемото място по непрекъснат адрес след показване на: документ за идентичност, съответно заверена за съответния учебен срок студентска брошура, декларация по пример, че не сте дал своя вот и няма да гласувате на друго място, която ще ви бъде предоставена в изборното помещение.

Как ще се гласоподава в чужбина?

Българите зад граница, които желаят за упражнят правото си на глас, би трябвало да заявят своето предпочитание за гласоподаване със заявление по пример. То се подава персонално, с писмо пред дипломатическото или консулско посланичество на България в съответната страна или посредством електронно заявление през интернет страницата на ЦИК, само че не по-късно от 25 дни преди изборния ден.

В случай че не са подали заявление, българските жители могат да създадат това в комфортно за тях място и изборна секция, като подадат декларация по пример пред СИК в изборното помещение.

Ако са подали заявление и са включени в изборен лист за гласоподаване отвън страната, ще бъдат служебно заличени от изборния лист по непрекъснатия адрес в България. 

За да бъде разкрита една секция, са нужни 60 заявки.   В страните отвън Европейския съюз има ограничаване за откриване до 35 секции . В изборния ден ще може да се гласоподава с документ за идентичност, даже и да е изминал. Хората зад граница ще могат да гласоподават за партия и коалиция, само че не и за претендент от листата.

Към 2 март страната ни има единодушие от 76 страни за осъществяване на гласуването, като към този момент са доказани 385 секции. Окончателно ЦИК ще дефинира местата и страните, в които ще се образуват изборни секции, не по-късно от 13 март. 

Ако сте попълнили електронно заявление за гласоподаване в чужбина, само че в това време се приберете в България:

Може да гласувате в секцията по непрекъснатия ви адрес при изискване, че подадете пред секционната изборна комисия декларация, която ще ви бъде предоставена на място.

Какво би трябвало да знаете, в случай че сте със статут на непрекъснато пребиваващ в България, само че не сте български жител и желаете да гласувате?

В подобен случай не разполагате с интензивно изборно право за парламентарния избор, както и за президентските избори. Може да гласувате вероятно на локални избори и на избори за Европейски парламент, в случай че сте жител на друга страна –членка на Европейския съюз, и не сте дал своя вот там и в това време не настъпят промени в статута ви.

Кога изтича мандатът на настоящия парламент?

Редовният мандат на 44-то Народно заседание изтича на 26 март, като може да бъде продължен при положение на звънредно събитие, или скъсен по решение на самата институция или при неспособност за сформиране на държавно управление. 

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР