На 4 април се навършват 20 години от трагедията в

...
На 4 април се навършват 20 години от трагедията в
Коментари Харесай

Помним и скърбим: 20 години от трагичната гибел на децата в река Лим

На 4 април се навършват 20 години от нещастието в река Лим, при която починаха 12 български деца.

На 4 април 2004 година група от 34 възпитаници и 16 възрастни се прибират от екскурзия в Дубровник. Повечето от пасажерите в рейса са деца от учебно заведение " Николай Катранов " в Свищов. Към 22 часа българско време, на завой на планински път, водачът изгубва надзор над транспортното средство. Автобусът се спуска към 15 метра по стръмен бряг и пада в коритото на река Лим при сръбското село Гостун, ситуирано сред градовете Биело поле в Черна гора и Приполие в Сърбия. Рейсът потъва за броени минути в придошлата река Лим. Местни хора и цялостен футболен тим от прилежащото градче Биело поле идват на помощ при ваденето на децата. Спасителните интервенции са затруднени от придошлата река Лим, дълбока 6 метра. 38 души са избавени.

12 български деца от Свищов умират във водите на река Лим. Загинаха Александра Гергова, Антония Братова, Боряна Петкова, Женя Ангелова, Светослава Пантелеева, Валентин Маринов, Виктор Маринов, Лора Николова, Глория Георгиева, Юлиян Манзаров, Светослав Колев и Антоана Евтимова.

След нещастието родителите на починалите деца учредиха фондация " Ангели от Лим ". Всяка година през април фондацията провежда Дни на " Ангелите от Лим ". На мястото на злополуката, на брега на река Лим сред Сърбия и Черна гора, беше повдигнат мемориал в памет на децата, които съставлява пречупени благ криле. За отговорен за нещастието бе приет единият от водачите – Илия Измирлиев. Първоначално съдът го осъди на 7 години затвор, след обжалване обаче присъдата му бе понижена на четири години.

tvboutique.bg

На 13 декември 2017 година водачът на авариралия рейс в р. Лим Илия Измирлиев бе открит мъртъв след злополука на пътя Смолян – Пампорово. По неофициална информация 64-годишният Измирлиев е умрял по време на шофиране, след което автомобилът се е забил в мантинелата.

Вицепрезидентът Илияна Йотова ще бъде на посещаване в Черна гора. По покана на кмета на община Бело поле на 4 април, четвъртък, вицепрезидентът ще взе участие във възпоменателната гала по отбелязването на 20-годишнината от злополуката на река Лим, при която починаха 12-те деца от Свищов.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР