На 360 000 устройства ще бъде инсталирана руската система Aurora

...
На 360 000 устройства ще бъде инсталирана руската система Aurora
Коментари Харесай

Русия ще брои населението с Huawei таблети и собствена ОС

На 360 000 устройства ще бъде конфигурирана съветската система Aurora OS

Стотици хиляди таблети на Huawei с операционна система Aurora ще се употребяват за броене на популацията в Русия (снимка: Huawei)

Huawei договаря с управляващите в Русия за доставка на 360 000 таблета с конфигурирана на тях съветска операционна система Aurora. Идеята е тези устройства да се употребяват за преброяването на популацията на Русия през идната година, заяви Ройтерс, базирайки се на двама източници.

Китайската компания търси други възможности на операционната система Android на Гугъл, откакто Вашингтон сложи втория по величина производител на смарт телефони в света в така наречен „ черен лист ”, който заплашва достъпа на Huawei до съставни елементи и технологии от Съединени американски щати.

Проектът в Русия е пилотен и се преглежда като първи стадий от стартирането на съветската операционна система на устройства на Huawei, разяснява един от източниците на Ройтерс.

Huawei води договаряния с съветското Министерство на известията, удостоверява представител на компанията, без да разкрива други детайлности. Русия обмисля потреблението на Aurora OS на 360 000 таблета Huawei през есента на 2020 година, когато е преброяването.
още по тематиката
Миналата седмица Huawei съобщи, че комерсиалните ограничавания на Съединени американски щати могат да понижат приходите на компанията от смарт телефони с към 10 милиарда $ през тази година.

Huawei се интересува от съветския план и към този момент е демонстрира мостри на таблети, които могат да бъдат употребявани в преброяването, настояват източниците на Ройтерс. Aurora е единствената лична операционна система на Русия, само че към момента не се употребява.

Китайската компания също създава лична операционна система, подготвяйки се за най-лошия сюжет от комерсиалната война – лишаване на достъпа й до съществени приложения за Android.

Собственик на Aurora OS е телекомуникационният оператор Ростелеком, който е единствен реализатор в доставката на таблети за осъществяване на преброяването на популацията в Русия (около 147 милиона души) през идващия октомври.

В момента се разискват разнообразни разновидности за съдействие с Huawei с присъединяване на Министерството на известията, само че към момента няма детайлности, заради съглашение за дискретност, разясняват от Ростелеком.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР