На 36 години, №394 в световната ранглиста и без победа

...
На 36 години, №394 в световната ранглиста и без победа
Коментари Харесай

Чудото Монфис! На 36 френският магьосник спечели епичен мач на Ролан Гарос

На 36 години, №394 в международната класация и без победа в приключен мач от съвсем година, Гаел Монфис направи един от най-невероятните обрати в ”Големия шлем ” в историята на тениса.

И това не е хипербола.

Фантастичният французин изоставаше с 0:4 и два пробива в петия и решителен сет против 42-ия в света Себастиен Баес преди да избухне и да трансформира корта “Филип Шатрие ” във врящ котел от страсти, наподобяващ повече на футболен стадион.

Баес претърпя сходна драма и предходната година, когато имаше преднина от два в този момент против Александър Зверев и мачбол в петия, само че още веднъж загуби. Той сервираше за продобиване на мача при 5:4, когато Монфис го проби, а след това завоюва подаването си и направи още един брейк за своята 11-та победа в пет в този момент в Париж. Френският вълшебник приключи с изпепеляващ удар от бекхенд по линията, подпечатвайки успеха си с 3:6, 6:3, 7:5, 1:6, 7:5, първата му на шампионат от “Големия шлем ” след Откритото състезание на Австралия през януари 2022 година.

Без подозрение, феновете дълго ще помнят тези паметни 3 часа и 47 минути, които ще де бъдат запомнени като шоуто на Монфис, “подпалил ” френската столица както единствено той може.

“Това несъмнено е един от двата ми топ мача. Имах сходен преди няколко години против Пабло Куевас на корта “Сюзан Ленглен ”. Атмосферата тогава също беше невероятна. Разбира се, в този момент беше друго. По-възрастен съм и възможностите ми да печеля такива мачове са по-малки. Тази вечер атмосферата беше страхотна. Знам, че има другари, които са пръв път пристигнаха на “Ролан Грос ”, тъй че мисля, че беше положително преживяване за тях ”, съобщи Монфис след триумфа.

Бившия №6 в света се бореше на всички фронтове, с цел да се оправи с Баес и неговия нападателен форхенд, а в края на мача трябваше да се пребори и с тялото си поради мъчителни и мъчителни крампи. Той едвам се движеше по корта, само че публиката на “Филип Шатрие ” толкоз неистово го поддържаше и желаеше успеха му, че Монфис събра сетни сили и възкръсна за един победоносен свършек в тази борба на волята.

След като се ръкува с Баес и съдията на стола французинът се върна на корта и протегна ръце, с цел да прегърне хилядите почитатели, поради които постоянно се е раздавал на корта. А по-късно легна по тил на земята и стартира да ридае.

„ Когато беше 0:3, си помислих, че в никакъв случай не съм печелил мач, откогато станах татко. Дъщеря ми Ска е тук. Трябваше да печеля. Опитах да употребявам силата на публиката. Нямам думи. Дори не мога да приказвам. Единственото, което мога да кажа, е благодаря “, сподели Монфис в изявлението на корта.

В идващия кръг той ще играе с шестия подложен Холгер Русе, който победи Кристофър Ебанкс във вторник.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР