На 33-годишна възраст, когато повечето жени дори не са започнали

...
На 33-годишна възраст, когато повечето жени дори не са започнали
Коментари Харесай

Учителка от Узбекистан победи рак на гърдата на 4000 км от дома

На 33-годишна възраст, когато множеството дами даже не са почнали да се подлагат на скринингови мамографии, учителката по математика и майка на тригодишна щерка Албина от Узбекистан научава, че има рак на гърдата в 4-и етап. Болестта е метастазирала в лимфните възли и в черния дроб. „ Бях шокирана. Спомням си мисълта, че това не е допустимо. Бях единствено на 33 и водех относително здравословен метод на живот, като изключим пушенето “, споделя Албина. Лекарите в Ташкент ѝ оферират неотложно да стартира химиотерапия. При метастатичен рак на гърдата, който се популяризира в други елементи на тялото, лекарите не предлагат интервенция. В случая става въпрос за рак на гърдата в 4-и етап, който се нуждае от по-специфично и модерно лекуване.



След като сътрудник от учебното заведение я пита дали е проучвала лечебни заведения в чужбина, с цел да потърси по-добро лекуване, Албина попада на болница Acibadem в Турция. Тъй като има доста родственици, които работят или учат в Турция, за нея наподобява комфортно да остане при тях по време на лекуването. Тя незабавно попълня онлайн формуляра на уеб страницата. Ден по-късно представител на болничното заведение ѝ се обажда и я приканва да изпрати медицинските си документи за консултация с онколог в Acibadem. Епикризите и образните проучвания на Албина са споделени с доцент Йозге Гюмюшай. Специалистът предлага проект за лекуване, който включва химиотерапия и таргетна терапия. От болничното заведение ползват и автобиографията на лекаря към проекта за лекуване. Така Албина взема решение, че най-хубавото решение е да отиде в Acibadem. Доц. Йозге Гюмюшай е медицински онколог, специализирала в лекуването и проучванията на рак на гърдата. Работила е в UCSF Comprehensive Cancer Center и Станфордския университет в Съединени американски щати. Работата ѝ се концентрира само върху лекуването на пациенти с диагноза рак на гърдата. Така лекуването на Албина стартира в болница Acibadem.



„ Албина беше доста млада пациентка с рак на гърдата, публикуван в черния дроб. Типът на рака бе разпознат благодарение на характерни проучвания. Тя имаше HER2-позитивен рак на гърдата. Започнахме да я лекуваме с химиотерапия и таргетна терапия ”, изяснява доцент Йозге Гюмюшай. Таргетната или прицелна терапия съставлява приложимост на характерни медикаменти за заличаване на раковите кафези или закъснение на растежа им. Прицелните медикаменти нападат характерни аномалии в раковите кафези. Има разнообразни типове таргетни медикаменти, които да се употребяват за лекуване на рак на гърдата. Подходящото лекарство се дефинира съгласно вида на рака. Прицелните лечения се назовават още „ умни “ медикаменти.

Веднага след идването си в Acibadem, Албина претърпява интензивна химиотерапия. След 4 курса всички лезии в черния дроб изчезват. След 6 курса на химиотерапия в композиция с таргетна терапия, химиотерапията е прекъсната и продължава единствено с анти-HER2 лекуването. От този миг насам, отчетите от ПЕТ-скенера разказват нейното положение по този начин: без доказателства за интензивно заболяване. Днес тя живее свободна от рак към този момент повече от 2 години и се усеща прелестно. „ Радвам се, че имах шанса да открия тази болница, тъй като тук се оказаха способни да се оправят с моя израстък. Също по този начин се усещам късметлия, че открих подобаващия доктор. Много оценявам доцент Йозге Гюмюшай. Вярвам, че всички чиновници на Acibadem са същински експерти, които горят в това, което вършат. Благодарна съм на всички. Към момента всичко при мен е наред “, споделя Албина.

Доц. Гюмюшай поучава всеки диагностициран с рак на гърдата да потърси най -доброто и оптимално лекуване за своя случай. „ Днес имаме повече благоприятни условия, в това число нови прицелни лечения и имунотерапия. Знаем повече за подтиповете и разновидностите, които можем да таргетираме в туморните кафези. Дори при напреднал рак на гърдата доста благоприятни условия за лекуване се оказаха сполучливи, както сподели казусът на Албина “, отбелязва доцент Йозге Гюмюшай.

Acibadem е един от дребното центрове за сложно лекуване на рак на гърдата по целия свят, които одобряват и най-сложните случаи.

За спомагателна информация и консултация:

Тел. 02 851 1228





 

*публикация
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР