На 31 януари за първи път от 150 години насам

...
На 31 януари за първи път от 150 години насам
Коментари Харесай

Как кървавата суперлуна ще повлияе върху хората на 31 януари

На 31 януари за първи път от 150 години насам цялостно лунно затъмнение ще се съчетае с второто пълнолуние през месеца. Така от Земята ще бъдат забележими по едно и също време феномените кървава и синя суперлуна, защото единствено една нощ преди този момент земният сателит ще се намира и в най-близката точка от орбитата си по отношение на планетата.
Предстоящото лунно затъмнение сигурно ще бъде зашеметяваща панорама, само че сходни феномени постоянно повдигат въпроси и терзания за въздействието на Луната върху хората, написа "Флагман ".
През зимата, когато слънцето залязва по-рано, смисъла на земния сателит наподобява нараства още повече.
Вярванията и легендите, свързани с Луната през вековете са доста. В исляма да вземем за пример денонощието стартира с нейния изгрев. За доста култури тя е източник на магическа мощ. В древногръцката митология с Луната е обвързвана Хеката, почитана като богиня на подземния свят.
За нея се вярвало, че изпраща кошмарни сънища на хората, както и че би трябвало да бъде призовавана при правенето и развалянето на вълшебства, само че и за облекчение на родилните страдания. В Америка пък ацтеките считали, че луната е господ от мъжки пол – Тексистекатъл.
За европейците през средновековието Луната била източник на боязън, а Хеката – зла богиня, придружавана от демони.
В Библията хора, умствено или телесно заболели, за които се вярвало, че се мъчат най-вече при пълнолуние, са наречени лунатици. В Евангелието от Матей те са свързани с бесове и с Дявола. През 2012 година използването на думата „ лунатик” бе неразрешена за приложимост като обидна в Съединени американски щати.
През средновековието Луната се свързва и с мита за върколаците – хора превръщащи се в човекоядни вълци при пълнолуние. Тези вярвания са свързани с различен мит – че вълците вият към земния сателит, което в действителност не е правилно.
Виенето е обвързвано с многочислени обществени функционалности и общуването в глутницата. То доближава сезонен пик през зимните месеци, по време на ухажването и развъждането. Ето за какво за античните хора е било разумно да свързват виенето на вълците с пълнолунието през януари.
Доколко обаче луната въздейства върху човешката душeвност и държание е прекомерно противоречиво. Няма безапелационни научни доказателства за сходни резултати. Изследванията сочат, че по време на пълнолуние дълбоката фаза на съня продължава приблизително с 5 минути по-малко. Тази смяна не наподобява задоволително забележителна, с цел да докара до изтощеност или някакви други последици.
Освен това в огромните градове, които са осветени непрекъснато, въздействието на измененията в лунната светлина е минимално.
Пълната Луна е обвързвана и с по-силни приливи. Докато гравитационното въздействие на спътника върху планетата е несъмнено, то резултатът за обособените хора до този миг не е потвърден.
Има доктрина, съгласно която, защото по-голямата част от човешкото тяло е формирана от вода, то Луната му въздейства сходно на океаните. И да вземем за пример по време на пълнолуние менструалният цикъл на дамите е по-силен и се раждат повече деца. Липсват безапелационни научни доказателства за тези теории, като множеството проучвания не откриват никаква връзка сред лунните цикли и човешкото здраве.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР