На 31 януари от 18:30 ч. ще се открие първата

...
На 31 януари от 18:30 ч. ще се открие първата
Коментари Харесай

Шеста поред изложба „Екслибрис презареждане“ откриват утре във Варна

На 31 януари от 18:30 ч . ще се открие първата за новата 2024 година галерия в изложба „ Ларго “ във Варна.

Експозицията „ Екслибрис презареждане “ обичайно показва непоказвани произведения от последното издание на Международен Екслибрис Конкурс Варна.

В изложбата ще забележим над 120 непоказвани графики от 820-те получени за присъединяване екслибриси на 135 създатели от 30 страни.

Експозицията може да бъде прегледана до 20 февруари.

Както във всяка от тези, станали към този момент обичайни изложения, и в актуалната има особено поканени актьори, които се показват със свободна графика и с екслибрис. Така в актуалното шесто подред „ Екслибрис презареждане “ специфични посетители са Петър Лазаров, победител в последното издание на състезанието, Васил Колев – Васило, Калина Кралева и Петър Великов.

От 2023 година уредник на Международен екслибрис конкурс Варна е Фондация за изкуство „ Йордан Петков “ . Фондацията е основана през 2022 година от екипа на изложба Ларго. Мисията ѝ е да реализира общественополезна активност в региона на развиването и одобряването на общочовешките културни и духовни полезности, гражданското общество и образованието и да подкрепя развиването на всички типове изкуства. Създаването на фондацията има за цел да подкрепи многочислените благотворителни и общественополезни начинания на изложба Ларго. Освен на планов принцип, финансирането на активността на фондацията се реализира посредством дарения.

Един от първите донори е Петър Лазаров . Именитият български художник подари 16 графики, приходите от продажбата на които да подкрепят активността на фондацията и по-специално финансирането на екслибрис състезанието. Така в изложбата ще забележим 16 гравюри на Лазаров, които илюстрират брилянтната техника и необятното въображение на българина, селектиран и награждаван в състезания по целия свят.

Вторият особено поканен участник е Васил Колев – Васило , който ще се показа с 12 дребни графики от цикъла „ Проникване - Моите къщи “. Изпълнени с техниките офорт, акватинта и суха игла, творбите описват дребни градски истории със средствата на черно-бялата, фина и обрана хармония на графиката. Къщите на Васил са местообиталища, само че и метафори на човешката природа – някои са тъжни и елегични, други са остарели и разкривени, трети – устремени към небето, на групи или самотни, те като че ли припомнят за хората - с техните скърби, наслади и желания.

Къщите на Васило са лишени от физическото наличие на индивида, само че са наситени с неговото психическо наличие.

За цикъла „ Проникване – моите къщи “ създателят споделя: „ Къщите…всъщност са моят живот, в дословен смисъл и по едно и също време с това, употребявани като метафора, символизират моята душа “.

Калина Кралева взе участие в изложбата със серия екслибриси от последните няколко години и две по-големи графики. Калина работи главно в региона на офорта и акварела. Нейната артистична визия основава един приказен свят, цялостен с мислени герои и нереални пространства. Нейните произведения изследват хармонията, която съществува в природата и във взаимоотношението сред живите същества – дървета, реки, птици, цветя. Човешкото наличие в творбите на Калина умиротворява и одухотворява фена. Нейните героини са поетични и нежни, рисунката е деликатна, с фини елементи и непредвидени, от време на време сюрреалистични препратки.

Изключително забавно е присъединяване на Петър Великов в изложбата с две произведения, изпълнени с графичните техники офорт и акватинта. Великов, който гостува за първи път в изложба Ларго, е един от най-търсените от колекционерите в чужбина български майстори на екслибриса. В двете произведения, показани в Ларго, има една лекост и изтънченост като в японските гравюри укийо-е от 18-19 век. Точно като при тях в „ Баланс “ има плаващ свят и съзерцаване. Във втората графика „ Разходка “ по провокационен за фена метод са преплетени комплицирани връзки и спорни препратки към античността и към съвремието, към европейската цивилизация и предколумбовата просвета на маите и ацтеките.

За художниците:

Васил Колев- Васило е роден през 1979 година. През 2009-та приключва компетентност „ Живопис ” в курса на проф. Маурицио Мартели в Академия за изящни изкуства, Венеция, Италия, а през 2020 година получава научната и просветителна степен „ Доктор “ от НХА. Васил Колев има 6 независими изложения в културен център Les Carroz d’Araches, Франция (2017), изложба „ Brandstater ”, Los Angeles, Съединени американски щати (2017), изложба „ Пролет “, Бургас (2021) и други Участвал е в над 40 сборни изложения в страната и чужбина. Носител е на над 15 национални и интернационалните награди, някои от които: Награда за графика от Биенале за модерно българско изкуство „ Приятели на морето ”, ГХГ Бургас (2014), Почетно отличие от „ Конкурс – галерия за дребна графика и екслибрис ”, Santa Croce sull`Arno, Тоскана, Италия (2017), Специална премия на журито, Международно биенале на графиката, Варна (2021), Награда от VIII Международно Биенале на графиката, Гуанлан, Китай (2023) и други Живее и работи в София.

Калина Кралева е родена през 1983 година в София. През 2012 година приключва магистърска степен по Печатна техника и Графика в НХА, София. Калина печели разнообразни влиятелни награди като орден и почетна тапия в Биенале за екслибрис Музей Остров Виелкополски, Полша (2022), Почетен Сертификат в ExLibris Aboensis, Финландия (2020), Първа премия (2016), Втора премия (2014) и Трета премия (2019) в Екслибрис Конкурс Библиотека Бодио Ломнаго, Италия. Кралева взе участие в доста графични състезания по целия свят. През 2014 година е показана в изданието „ Съвременни интернационалните екслибрис художници “, оповестено от Артур да Мота Миранда, а през 2023-та беше показана от изложба Ларго в публикация за изявени български екслибрис художници в белгийското графично списание Graphia. Живее и работи в София.

Петър Великов е роден на 17 март 1975 година в с. Цар Калоян, Пловдивско. Завършва Художествена гимназия в Пловдив и Националната художествена академия в София, със компетентност Графика. Има осъществени над 20 общи и независими изложения в България и в чужбина. Великов е притежател на доста национални и интернационалните награди, измежду които Почетна премия за Ex Libris от Рациборц, Полша (2000), Специална премия за графика от Олот, Испания (2002), Награда за дребна графика от Пескара, Италия (2003), Почетна премия за дребна графика (2006) и за Ex Libris (2010) от Истанбул, Турция, Втора премия за сексуален Ex Libris (2011) от Пекин, Китай, Награда за Ex Libris и дребна графика (2013) от Санта Кроче сул Арно, Италия, и други Живее и работи в София.

Петър Лазаров е роден в Пловдив, България през 1958 година и е приключил класа на Иван Маринов във Великотърновския университет (1980) със компетентност " Графика ". Предпочитаните от него графични техники са гравиране на дърво и дърворезба. Работи в региона на графиката, илюстрациите за книги (ограничени издания) и екслибриса. Член е на Британското сдружение на дървогравьорите в интервала 1997-2017 година и на Съюза на българските художници (от 1988). От 2011 година до 2019 година той преподава гравюра на дърво, дърворезба и ръчно направени художествени книги в Китай. Негови произведения участват в голям брой обществени и частни сбирки в целия свят: Prentenkabinet van Rijksmuseum Amsterdam; Meermanno Museum Den Hague, (Холандия); Печатна сбирка на Университета на Уелс (Великобритания); Библиотеки на Конгреса във Вашингтон и Йейлския университет (САЩ); Художествен музей Сакима и Художествен музей на Университета Тама (Япония), Музей Плантин-Муретус, Антверпен (Белгия), Библиотеки на UBC Ванкувър и Университет в Торонто (Канада) и др.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР