На 31 януари 2023г., вторник, от 11.00 часа, в Пловдив

...
На 31 януари 2023г., вторник, от 11.00 часа, в Пловдив
Коментари Харесай

Честваме 169 г. на Стефан Стамболов

На 31 януари 2023г., вторник, от 11.00 часа , в Пловдив с боен обред и полагане на венци и цветя ще бъде маркирана 169-тата годишнина от рождението на Стефан Стамболов на едноименния площад пред постройката на Община Пловдив. В тържественото честване ще се включат боен духов оркестър, внушителен взвод, венценосци и членове на комитет „ Родолюбие “.

Слово за държавника ще произнесе Радомир Чолаков – български правист, депутат в 45-о, 46-о, 47-о и  48-то Народно заседание на Република България.

Водещ на церемонията ще е артистът от Драматичен спектакъл Пловдив – Стефан Попов.

На честването на рождението на Стамболов се чака да участват: Кметът на Община Пловдив, Народни представители, Председателят на Общинския съвет, генерал-майор Явор Матеев – пълководец на „ Съвместното командване на специфичните интервенции “ и шеф на Гарнизон Пловдив, почетни консули, общински съветници, зам.-кметове, районни кметове, представители от Общината, Областна администрация, Общественият медиатор към Община Пловдив, представители на политически и публични организации, жители и медии.

Автор на паметника е скулпторът Красимир Русев  (1944-2015), основал редица надарени произведения, свързани с пловдивски персони и събития. Най-известната му творба е бюстът на Стефан Стамболов на едноименния площад пред Община Пловдив, където от 1997 насам, (с известно прекъсване), на 31 януари всяка година се празнува годишнината от рождението на българският общественик. Площадът носи името на Стефан Стамболов въз основата на решение, взето от Общински съвет – Пловдив през 1997 година, когато кмет на Пловдив е Спас Гърневски.

Радомир Чолаков е роден в Пловдив. Завършил е “Право ” в Софийския университет “Св. Климент Охридски ”. Специализирал е медийно право във II Юридически факултет на Хамбургския университет, Германия (1991-1995 г.) и е магистър по право на Юридическия факултет на Виенския университет (2013 г.). Бил е изпълнителен шеф на Българска национална телевизия, основен юрист и административен шеф на Вестникарска група България, изпълнителен шеф на Съюза на издателите в България. Депутат в 45-о, 46-то, 47-о и  48-о Народно заседание на Република България.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР