На 31 октомври 2008 г., месец след началото на глобалната

...
На 31 октомври 2008 г., месец след началото на глобалната
Коментари Харесай

White paper на биткойна навърши 15 години

На 31 октомври 2008 година, месец след началото на световната финансова рецесия, човек (или група от хора) под псевдонима Сатоши Накамото разгласява **White paper, озаглавена „ Биткойн: система за електронно заплащане от вид Peer-to-Peer “.

* Има доста теории за това кой би могъл да сътвори първата криптовалута. Някои от тях наподобяват неуместни, други наподобяват правдоподобни. Досега обаче никой от тях не е получил неопровержими доказателства.

Документът от девет страници разказва по какъв начин работи системата за заплащане peer-to-peer. Самата мрежа на първата криптовалута в действителност стартира да работи единствено три месеца по-късно, когато Сатоши копаеше първия блок от транзакции в блокчейна на първата криптовалута на дребен сървър в Хелзинки.

По това време ниската компликация на копаене позволяваше копаене на монети на елементарни компютри, а премията за изкопания блок, включен в кода, беше 50 BTC. Първата транзакция в биткойн мрежата се случи няколко дни по-късно. На 12 януари 2009 година, в блок 170, 10 BTC бяха изпратени...

Прочетете целия материал в cash.bg
Източник: cash.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР