На 31 май изтече крайният срок за прием на предложения

...
На 31 май изтече крайният срок за прием на предложения
Коментари Харесай

Известни са предложенията за Националната литературна награда Елиас Канети 2023

На 31 май изтече крайният период за банкет на оферти за носители на Националната литературна премия „ Елиас Канети ”, чието десето издание

организира тази година. Наградата е учредена от Община Русе и Международно сдружение „ Елиас Канети ” през 2005 година във връзка 100-годишнината на родения в Русе писател-нобелист Елиас Канети.

С влиятелната премия се удостояват български създатели в региона на белетристиката и драматургията за модерни произведения, оповестени и осъществени за първи път в последните 2 години, които кореспондират с духа и концепциите на космополитния писател-хуманист.

Постъпилите от 12 български издателства оферти са 44, като 43 от тях са в раздел „ Белетристика “ и едно – в раздел „ Драматургия ”. В жанрово отношение, с изключение на романи, измежду конкурсните издания има сборници с разкази, новели и пиеси.

Четиринадесет са предложенията на едно от най-големите български издателства „ Жанет 45 ”, сред тях са и най-новите книги на носителите на НЛН „ Елиас Канети “ за 2009 – Ивайла Александрова („ Оловна тишина “) и за 2015 – Христо Карастоянов („ Петият вагон и други истории “). Издателство „ Сиела “ взе участие в влиятелния конгрес с осем оферти, сред тях е романът „ Черна светлина “ на Галин Никифоров – притежател на премията за 2011. А шест са заглавията, с които издателство „ Хермес “ се включва в състезанието, като едно тях е романът „ Късна гибел “ на носителя на премията в раздел „ Белетристика “ за 2021 – проф. Иван Станков. Списъкът на издателствата, изпратили своите оферти, се добавя от „ Обсидиан “, „ Ерго “, „ Палимпсест “, „ Огледало “, „ Софтпрес “, „ Книгомания “, „ Лексикон “, „ Екрие “ и „ Мусагена “.

Сред създателите, които вземат участие в конкуренцията за НЛН „ Елиас Канети “ тази година, са и: Стефан Цанев, Неда Антонова, Владимир Шумелов, Владимир Зарев, Михаил Вешим, Теодора Димова, Здравка Евтимова, Владимир Левчев, Веселина Седларска, Петър Денчев, Жюстин Томс, Кристин Димитрова, Виктория Бешлийска, Николай Терзийски, Радослав Бимбалов и други

Предстои сформирането на 7-членна комисия, назначена със заповед на кмета на Община Русе, която ще дефинира номинираните и носителите на НЛН „ Елиас Канети ” 2023. Съгласно регламента на премията в състава на комисията влизат: двама литературни критици; един сценичен критик; бележит български създател, притежател или номиниран за НЛН „ Елиас Канети ”; един представител на Международно сдружение „ Елиас Канети ”; един представител на Общински съвет – Русе, посочен от Постоянната комисия по просвета, както и един представител на Община Русе.

По традиция, имената на номинираните и спечелилите ще бъдат оповестени на тържествена гала – концерт, проведена от Община Русе, в навечерието на Деня на националните будители. Статуетката – бронзова фигура, направена от скулптора Мая Кубратова, се съпровожда от диплом и парична премия в размер на 5 000 лева за белетристика и 2 000 лева за драматургия.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР