На 31 март на 95-годишна възраст е издъхнала британската писателка

...
На 31 март на 95-годишна възраст е издъхнала британската писателка
Коментари Харесай

Почина писателката, която бе един от най-големите приятели на България

На 31 март на 95-годишна възраст е издъхнала английската писателка и историчка Мерсия Макдермот. Тя бе задграничен член-кореспондент на Българска академия на науките и лекар хонорис-кауза на Софийския университет.

Некролог популяризира и Българският антифашистки съюз, чийто член бе Мерсия Макдермот. Писателката бе един от най-големите другари на България. Тя е създател на първата цялостна история на България на британски език. Макдермот написа и биографията на Васил Левски " Апостолът на свободата " както и биографията на Гоце Делчев " Свобода или гибел " и на писания за Яне Сандански. Последната си книга за България Мерсия Макдермот издаде през 2022 година Тя се споделя " Имало едно време в България ". 

Писателката се ражда в фамилията на хирурга от Кралския военноморски флот Джефри Палмър Адсхед и учителката Олив Мей Орме. През 1948 година приключва съветска лингвистика в Оксфордския университет. През лятото на 1947 година с група британски студенти отива на бригада в някогашна Югославия, където за първи път открива контакти с българи, в това число с поета Павел Матев.

През 1948 година взе участие в интернационалната младежка бригада на язовир " Георги Димитров “ (днес " Копринка “). Там се среща с Джеймс Макдермот, за който се венчава незабавно след прибирането им в Англия. През 1952 година се ражда щерка им Александра Макдермот. Тя е лекар по химия и учител по физико-химия в Съединени американски щати. От 1957 до 1989 година общественичката посещава или живее в България. Преподава в Английската гимназия в София. След това води курс по " Националноосвободителното придвижване в Македония “ в Историческия факултет на Софийския университет до 1989 година

Дълги години писателката е ръководи Англо-българското сдружение със седалище в Лондон. Тя е почетен жител на Карлово и Благоевград и притежател на високи държавни оценки на България – Ордена на розата, ордена " Кирил и Методий “ и ордена " Мадарски конник “. Неин персонален архивен фонд се съхранява в Държавна организация " Архиви “.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР