На 31 март България и Румъния се присъединяват към Шенгенското

...
На 31 март България и Румъния се присъединяват към Шенгенското
Коментари Харесай

Фон дер Лайен: Утре е важен ден: България и Румъния се присъединяват към Шенгенското семейство

На 31 март България и Румъния се причисляват към Шенгенското пространство: в двете страни членки към този момент ще се ползват всички шенгенски правила, в това число за издаване на шенгенски визи, като контролът по вътрешните въздушни и морски граници се отстранява, оповестиха от пресцентъра на Представителството на Европейска комисия в България.

Европейската комисия горещо приветства това достижение – то е продължение от историческото решение на Съвета на Европейски Съюз през декември 2023 година Присъединяването на двете страни прави по-привлекателно и доста уголемява най-голямото в света общо пространство без надзор по вътрешните граници.

В навечерието на разширението на Шенгенското пространство председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен заяви: „ Утре е значим ден: България и Румъния се причисляват към Шенгенското семейство. Приветствам премахването на инспекциите по вътрешните въздушни и морски граници. Това е огромен триумф и за двете страни. А също по този начин и исторически миг за Шенгенското пространство — най-голямото пространство на свободно придвижване в света. Заедно построяваме по-силна и по-обединена Европа за всички наши жители.

Заместник-председателят на Комисията Маргаритис Схинас заяви: „ Присъединяването на Румъния и България прави Шенген по-силен — тази „ перла в короната “, която е емблематична за нашия европейски метод на живот и благоприятства вътрешния пазар, нашите стопански системи и европейските жители на всички места. Горещо приветствам и двете страни за усилената работа, осъществена от вас, с цел да стигнете дотук — това е ваша облага, която е от дълго време заслужена. Ние ще продължим да вървим дружно по пътя напред. “

Комисарят по вътрешните работи Илва Йохансон допълни: „ От през днешния ден България и Румъния ще ползват напълно достиженията на правото от Шенген, което ще направи Европейски Съюз по-силен и по-безопасен с по-добра отбрана на външните ни граници, ще промени живота на милиони хора и ще улесни пътуването. Гордея се с работата, осъществена от толкоз доста хора както в Румъния, по този начин и в България. Днес контролът по вътрешните граници ще бъде отстранен по въздушните и морските граници. Следващата стъпка е премахването на инспекциите и по вътрешните сухопътни граници. Обсъждането в Съвета ще продължи тази година. Обещавам, че това ще бъде приоритет до края на моя мандат. “
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР