На 31 декември ще знаем на каква цена ще купим

...
На 31 декември ще знаем на каква цена ще купим
Коментари Харесай

Мниистърът на енергетиката: Природният газ през януари ще поскъпне с около 30%

На 31 декември ще знаем на каква цена ще купим природния газ през януари. Със сигурност ще има нарастване с към 30%. Това сподели в ефира на NOVA служебният министър на енергетиката Росен Христов.
 
В количествата, които употребяваме през зимните месеци, прибавяме и газ от Чирен. От предното държавно управление там имаше пропуски...Продължаваме да купуваме и полутечен газ на месечна база, това е другият съставен елемент, добави Христов. 
 
Той изясни, че покупката на по-евтин газ сега би трябвало да компенсира по-високите цени на чиренския. " Ние би трябвало да знаем борсовия показател. В края на месеца ще знаем на каква цена ще го купим януарския. Тридесет и няколко % ще има нарастване, добави той.
 
" Надявам се цената да е под 200 лева, само че евентуално междинната цена ще е към 200 лева, което е в границата на допустимото ”, разясни той.
 
На въпрос от какъв брой източника получаваме газ сега, служебният енергиен министър отговори, че употребяваме на година около 3,5 млрд куб. метра. Около 30% идва от Азербайджан. Останалата част идва от Гърция, означи Христов. В Турция направихме огромен пробив. Никога не е постигано в връзките ни такова нещо - дълготрайно сътрудническото и опция да употребяваме турските терминали за полутечен газ. Преговаряме за още 30% нарастване на доставките - за 1 милиарда куб.метра полутечен газ.  По проблема за вероятен арбитраж с " Газпром ", министърът сподели, че при всички положения те (руснаците, бел. ред.) имат причини да заведат дело пред арбитраж. Ние спряхме заплащанията, другите страни в Европа продължиха. Аз чакам естествено най-лошото, в това число и иск от тяхна страна, акцентира Христов. 
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР