На 31 декември 2023 г. в Окръжна прокуратура-Стара Загора е

...
На 31 декември 2023 г. в Окръжна прокуратура-Стара Загора е
Коментари Харесай

Прокуратурата разследва полицаи за смъртта на мъжа при задържане след гонка в Стара Загора

На 31 декември 2023 година в Окръжна прокуратура-Стара Загора е формирано досъдебно произвеждане по отношение на получен сигнал за това, че на 30 декември 2023 година, вечерта, в гр. Стара Загора, след непокорство на полицейско предписание и гонене с патрулни полицейски коли, е зародило пътнотранспортно произшествие. Установено е, че преследваният водач, е умрял след насилственото му изваждане от автомобила от полицейските чиновници.

След като казусът е докладван на дежурен прокурор от ОП-Стара Загора неотложно са подхванати дейности с оглед изясняване на обективната истина. Назначена е съдебномедицинска експертиза за определяне аргументите за гибелта на Пламен Пенев, която е предоставена на екип от трима правосъдни медици от Съдебна медицина в Пловдив. Предстои показване на умозаключение от специалистите за изясняване аргументите за гибелта на 58-годишния мъж, като измежду вероятните е и м еханична асфиксия.

Този термин от правосъдна медицина значи, че на процедура мъжът може да е умрял, в резултат на задушаване заради използване на механични фактори, външна мощ.


След като казусът е докладван на дежурен прокурор от Окръжна прокуратура-Стара Загора, неотложно са подхванати дейности с оглед изясняване на обективната истина, оповестяват от държавното обвиняване.

Работата по изясняване на случая продължава, събират се огромен размер от доказателства за вероятно осъществено закононарушение по член 123 от Наказателния кодекс - за причиняване на гибел при професионална несъобразителност от страна на полицейските чиновници, показват от държавното обвиняване.

Екип от наблюдаващи прокурори от Окръжна прокуратура-Стара Загора управлява осъществяваните процесуални дейности. Самото следствие е предоставено от и.ф. основен прокурор на Република България на екип от следователи при Националната следствена работа в София. В случай, че бъдат събрани задоволително доказателства, ще се пристъпи и към покачване на обвинявания по отношение на всички виновни.

По-рано през днешния ден министър Калин Стоянов назначи инспекция на обстоятелствата към случая.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР