На 31 август в зала Плевен на Областната администрация се

...
На 31 август в зала Плевен на Областната администрация се
Коментари Харесай

В Плевен беше обсъдена идеята за създаване на Междууниверситетски кампус и технологичен парк

На 31 август в зала „ Плевен ” на Областната администрация се състоя съвещание на Инициативен комитет за правене на идея за създаване на Северозападен учебен научно-иновационен софтуерен хъб с ядро Междууниверситетски кампус и софтуерен парк в Плевен.

Областния шеф Виолета Иеремиева откри съвещанието, изразявайки готовността Областна администрация – Плевен да бъде сътрудник в този величествен план, който ще реанимира Северозападния регион.



Във форума участваха редица видни учени, измежду които учени и професори от институтите на Българска академия на науките и от водещи висши образователни заведения в цялата страна.

С подробна презентация проф.Н.Георгиева показа комплекса от планове, стартирал преди две години по концепция на няколко неправителствени организации. Инициативният комитет включва 495 учени-изследователи, от които 152 учени, професори и доктори на науките, 81 преподаватели и учени от 16 висши учебни заведения и 24 учени от Българска академия на науките и Селскостопанската академия, представители на неправителствени организации, креативен съюзи и културни институти.

Комплексът от планове е създаден за интервала 2021-2027 година за създаване на районно равнище на научно-изследователска и иновационна екосистема, учредена на метода за интегрирани териториални вложения.

Необходимостта от реализацията на комплекса от планове произтича от несъответствието в развиването на шестте региона за обмисляне в България и от откритите най-ниски стойности в Северозападния регион във връзка с редица индикатори – брой професионални посоки, брой учебни заведения, брой студенти, брой възпитаници и други В момента в региона са позиционирани единствено два научни института.

Предложението е Междууниверситетският кампус и софтуерен парк да включват три огромни просветителни научно-иновационни и софтуерни комплекса като всеки от тях да се състои от две елементи - научно-иновационна софтуерна и просветителна.

Трите съществени детайла на плана са: „ Мехатроника и промишлени технологии ”, „ Индустрии за здравословен живот и биотехнологии, екология – естествени запаси и климатични промени ” и „ Нови технологии за изобретателни и рекреативни индустрии; районно развиване и ръководство ”.

В разискванията по препоръчаната идея се открои концепцията, че направленията при организирането на кампуса би трябвало да се дефинират научно и прагматично обосновано, съгласно потребностите на района, както и да се включи интернационално присъединяване с капиталов интерес за застраховане на удобни условия и съответна за на практика действия база.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР