На 31 август (сряда) и на 1 септември (четвъртък) от

...
На 31 август (сряда) и на 1 септември (четвъртък) от
Коментари Харесай

БНТ с два нови документални филма за царския полицай Никола Гешев -

На 31 август (сряда) и на 1 септември (четвъртък) от 17:00 ч. Българска национална телевизия 1 ще излъчи два авторски документални кино лентата за царския служител на реда Никола Гешев - „ Паяжината на Гешевъ “ и „ Загадката на Гешевъ “ .

Режисьор и сценарист е проверяващата журналистка на Българската национална телевизия и създател на предаването за проверяваща публицистика по Българска национална телевизия 1 „ Следите остават “ Богдана Лазаров а, която през месец май получи Голямата премия за проверяваща публицистика на Фондация „ Радостина Константинова “.

Никола Гешев е една от неразрешените загадки на България. Шефът на поделение „ А “ – политическата полиция е познавал поименно всички партизани и незаконни комунисти, провел е доста сполучливи интервенции, боравил е с голям уред от сътрудници. Единствено той е знаел същинските имена на сътрудниците. Изчезва на 9 септември 1944 година дружно с целия си списък и картоните на всичките си 196 сътрудници. Оттогава следите му се губят цели 77 години до през днешния ден. Държавна сигурност го търси по целия свят - за какво? Защото се знае, че негови сътрудници са били ръководителите на комунистическата страна и се приказва даже за самия началник на комунистическа България Тодор Живков. Архивът на Никола Гешев би пренаписал историята на България.

Филмът стартира от датата на изгубване на Никола Гешев - 9 септември 1944 година Той е пълнометражен документален филм от две елементи по 54 минути - „ Паяжината на Гешевъ “ и „ Загадката на Гешевъ “. Филмът показва напълно нова версия за ориста на служителя на реда Никола Гешев след 9 септември 1944 година, която се основава на незнайни досега обстоятелства и документи. В него отговор намират въпросите, които поддържат мистерията и до през днешния ден: дали в действителност е липсващ Никола Гешев, къде е отишъл, къде е живял, по кое време е умрял и къде е гробът му, коя е дамата, която е живяла с него до гибелта му и какво е станало с нея. Във кино лентата за Никола Гешев приказват очевидци, които го помнят от времето след 9 септември 1944 година до гибелта му.

Оператори на документалните филми „ Паяжината на Гешевъ “ и „ Загадката на Гешевъ “ са Огнян Колчаков и Миглена Гайдарова. Филмите са с доста игрални възстановки, в които вземат участие актьорите Георги Златарев и Жана Рашева.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР