На 31 август имен ден празнуват Гена, Генадий и Гено.

...
На 31 август имен ден празнуват Гена, Генадий и Гено.
Коментари Харесай

Вижте кой празнува днес

На 31 август имен ден честват Гена, Генадий и Гено.

Днес църквата уважава Св. Генадий. Той приел престола на Константинополската патриаршия след свети Анатолий, при царуването на император Лъв Велики. За богоугодния му живот свидетелства книгата, наречена "Лимонар ". В нея преподобните отци Софроний и Йоан повествуват за следното:

- Ние дойдохме - споделят те - в киновията*, наречена Салама, на девет поприща от Александрия, и намерихме там двама старци, които преди са били презвитери на Константинополската черква. Те ни описаха за блажения Генадий, Константинополския патриарх, че бил мирен, съблюдавал телесна непорочност и се отличавал с въздържанието си. Казаха за него и това, че мнозина му причинявали огромни неприятности поради клирика на име Харисим, който пребогато съгрешавал. Той служил при храма на светия страдалец Елевтерий и за него разправяли, че той освен прекарва живота си в леност, нерадение и греховна нечистотия, само че се занимава с злодейство и чудо. Като призовал този клирик, патриархът почнал да го увещава, отчески поправяйки го с духа на кротостта, само че като видял, че той остава безвъзвратен, заповядал да го санкционират. Но Харисим продължавал да прави същото и наказването не му подействало. Тогава патриархът изпратил един от прислужниците си в храма на мъченика, където служел Харисим, с цел да измоли от мъченика самичък да го изправи или най-малко да отсече от Църквата потъналия в грехове чиновник на своя храм. Пратеникът пристигнал в храма, застанал пред олтара и като прострял ръка към гроба на мъченика, споделил:

- Свети мъчениче Елевтерие! Патриарх Генадий ти възвестява посредством мен, неверния, че клирикът Харисим, който служи в твоя храм, прави голям брой беззакония и основава съблазни. Затова или го изправи, или го отсечи от църквата.

На идната заран Харисим бил открит мъртъв. Това демонстрира какъв брой сгоден на Бога и на Неговите светии бил блаженият Генадий, тъй като словото му, обърнато към светия страдалец посредством пратеника, било скоро чуто и изпълнено на дело.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР