На 300 метра преди трагичиния инцидент на магистрала “Струма“ с

...
На 300 метра преди трагичиния инцидент на магистрала “Струма“ с
Коментари Харесай

Има индикации за теч на гориво преди катастрофата на “Струма“

На 300 метра преди трагичиния случай на автомагистрала “Струма “ с македонския автобусима индикации за теч на гориво и дим, сподели районният министър Виолета Комитова в изявление за Нова тв. Тя изясни, че скоростта не е главната причина за злополуката с 45 жертви.

Преди няколко дни шефът на Националната следствена работа Борислав Сарафов разгласи, че мантинелата, отделяща паркинга за отмора от пътното платно на автомагистрала " Струма ", е рискова за придвижването и евентуално е спомогнала за тежката злополука. Именно в тази мантинела е бил първият ударна рейса.

Твърде евентуално е маркировката и мантинелата да са объркали водача на рейса, заявии водещият делото следовател. Той евентуално се е заблудил и е опитал да завие надясно, а когато е осъзнал грешката, е било твърдо късно. Автобусът безусловно се е нанизал върху разграничителната мантинела и е отнесъл девет от колчетата ѝ. Последвало е придвижване наляво, при което се е блъснал в прилежащата мантинела и е спрял там.

Предполага се, че тогава е почнал пожарът, само че това към момента се прецизира. Към момента проверяващите нямат пояснение за интензивното горене, тъй като на място не са открити никакви други запалими субстанции с изключение на нормалните - гориво и масло.

Автомобилният играч Димитър Илиев изрече тезата, че водачът на авариралия рейс евентуално е решил, че в сектора има и трето платно и, спазвайки разпоредбите, е решил да се престрои в най-дясната лента. Въпросното място за отмора бе сигнализирано единствено с един знак за чешма, който бе паднал и втори - за отбивка, който обаче е на сантиметри преди на мантинелата отдясно.

Сега Комитоване съумя да отговори дали знакътза чешма е паднал, както и дали се ревизира качеството на светлоотразителите на мантинелата, които " може би не се почистват и се износват ".

" Някои ни внушиха, че злополуката е станала поради неналичието на багра по маркировката ", сподели Комитова, а по-късно още веднъж изясни, че компаниите, наети през април да възобновят маркировката, са положили единствено междинната осева линия.

Обществената поръчка е за 1.2 млн. лв. за 60 км. възобновяване на маркировката, като компаниите към този момент два пъти са глобени, само че в този момент не могат да работят, тъй като времето не разрешава.

Комитова осведоми, че мантинелата в сектора е по норма от 2002 година, като съпостави такива сектори с панелните блокове, които не дават отговор на актуалните противоземетръсни условия, само че това не значи, че жилищата ще се преправят с повече арматура.

Служебният министър заключи, че би трябвало да се направи ревизия на цялата пътна инфраструктура, която е 20 хиляди км, да се очертаят рисковите места и предпочитано да се плануват за поправяне.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР