На 30 юни НДК ще посрещне Кралския Концертгебау оркестър –

...
На 30 юни НДК ще посрещне Кралския Концертгебау оркестър –
Коментари Харесай

Цигуларят Веско Ешкенази: Харесва ми и да дирижирам

На 30 юни НДК ще посрещне Кралския Концертгебау оркестър – Амстердам. София е част от турнето RCO meets Europe, което включва концерти в столиците на всички 28 държави-членки на Европейския съюз. А мотивът – 130-годишнината на оркестъра и 100 години от края на Първата международна война. Диригент е Даниеле Гати. Ще забележим познати музиканти - Веско Ешкенази – от към този момент 18 години концертмайстор, и участници от Младежката филхармония " Пионер ". Това е мотивът за диалог с Веско Ешкенази.

Имате мотив, а каква е задачата на турнетата ви в столиците на Европейски Съюз?

- Тръгна от международното турне 2013-а във връзка 125 години от основаването на Концертгебау: всички континенти в една календарна година – и бяхме първият оркестър в света, който го направи. Оттам се роди концепцията за нещо на европейска основа. И тъй като Холандия с Люксембург и Белгия поставят началото на Европейската общественост, възприятието за обединена Европа е мощно, взехме решение и ние да допринесем – да е обединена и в музиката, като посетим всички столици. Има страни, в които в никакъв случай не сме свирили - България, Малта и Кипър.

Как определихте реда на 28-те столици, тъй като София е предпоследна?

- Редът е непостоянен – всички места, на които свирим, са значими. Планираме да е комфортен и за подиума, където отиваме, и за нас. Репертоарът се дефинира на правилото интервал от сезона, в който се прави концертът. Каквото свирим в този миг, имаме 2-3 стратегии. Както е в този момент в София и в Малта, с еднакъв репертоар.

Каква е схемата на финансиране на оркестъра?

- Половината от бюджета си го изкарваме от билети, записи, телевизионни участия, имаме и частни и огромни компании спонсори. Другата половина поравно се финансира от общината Амстердам и от страната. Това е холандски принцип – всички да имат присъединяване. И при турнетата част се поема от канещата страна. НДК са доста дружелюбни домакини.

Някои от невидимите за публиката фактори за вашия триумф?

- Логистиката: избран метод на транспортиране на инструментите с климатизирани камиони, херметически затворени кутии. Регламентирано е по какъв брой се репетира на място, времето от подготовка до концерт. Имаме лична библиотека и вместилище, където се пазят оркестровите ни партии отпреди 100 години. От времето още на Вилем Менгелберг (един от тримата основни диригенти, дирижирал половин век) и от зората на оркестъра. Материалът е с историческа стойност и поради информацията от предходните генерации. Имаме си хора за всичко: библиотекари, отдел, който се грижи за пътуванията ни, различен – за връзки с обществото, само че и с приятелите на оркестъра – над 1000 души. Все хора с въздействие в обществото, поддържат ни освен финансово. Грижим се да са с нас на някои от турнетата, участват на подготовки, на концерта в градовете, които посещаваме; имаме концерти особено за тях. Освен с покана от нас го има и така наречен от уста на уста. Имали сме дарения от непознати хора, споделят: " Обичам оркестъра, желая да даря ". Някой път сумите са големи за нашите показа.

Кога и по какъв начин се обновява оркестърът?

- Подновяването става единствено когато хора са напуснали или са се пенсионирали. В последните 10 години оркестърът се подмлади. Прослушванията се афишират в целия свят – по всички вероятни медии, обществени мрежи и пресата. Така че са отворени за кандидатстване първо посредством писма, биографии, след това със записи. Накрая, който е утвърден, идва тук да свири на конкурс. Процедурата административно трае много време, само че е изчистена и дава резултати, намираме доста положителни хора.

От 120 музиканти съвсем половината са от 25 разнообразни страни. Как успявате да ги сработите?

- Оркестърът е мощен като обществена среда. Сплотен, отворен да упъти, с цел да се почувства новият човек мечтан и на място. Хубави другарства се завързват, имат идентични ползи, вършат камерна музика.

Проектът Side by Side е истинска концепция - младите музиканти свирят до опитните. А давате ли им вероятност, в случай че харесате някого?

- Side by Side е от присъщите неща за този дълъг план с 28-те столици. Идеята се роди с желанието при визитите ни да притеглим локалната юноша, която се занимава с музика. Включва свирене с децата на увертюрата в концерта. Произведенията са разнообразни: Вебер, Бетовен, според от програмата на самото място. В София ще бъде Моцарт от операта " Дон Жуан ".

Side by Side е за малко – един ден са с нас, не може да се чака някакъв голям резултат. Но виждат диригент от висока класа, работят с Даниеле Гати, след това и с оркестъра, което оставя голяма диря. Ако някой от тях реши да се яви на конкурс и напише, че е свирил в нашия Side by Side, ще ми бъде прелестно да го забележим претендент.

На сцената с Вас ще са и музиканти от Младежката филхармония " Пионер ", където сте свирили по времето на маестро Влади Симеонов.

- Чух ги последно на един запис и се веселя, че Любо Денев-син я поддържа и този оркестър съществува. Когато стана въпрос да идваме с Концертгебау в София, аз желаех да е с тях. Защото оттова съм тръгнал и най-малкото имам сантимент. Там свирят доста качествени млади музиканти.

Преди да пристигнете за концерта, имате и друга самодейност – майсторски клас за млади диригенти на Даниеле Гати.

- Майсторският клас се прави за втора година. Миналият се излъчваше on line по фейсбук. Гледаха го доста хора с голям интерес. Даниеле Гати е ослепителен – освен диригент, а се оказа и учител. Ние също като оркестър за първи път се сблъскахме с тези негови качества. Младите диригенти бяха от най-различни националности: Италия, Испания, Русия На същия принцип ще бъде извършен и тази година, от понеделник (25. 06). Очакваме и още по-голям интерес. Един от спечелилите предходната година към този момент е с покана да ни гостува в идващия сезон.

Как определяте репертоара?

- Имаме главния репертоар, с който е прочут Концертгебау – симфониите на Малер, Брукнер, Брамс, дружно с това Шостакович е постоянно свирен, до съвременна модерна музика, през романтика и барок – салдото е значим. Някои от творбите особено са написани за оркестъра. Детлев Гланърт (Detlev Glanert), прелестен немски композитор, написа за нас реквием. Изпълнихме го предишния сезон за първи път с извънреден триумф.

В София ще свирим Седма симфония на Бетовен, която е знакова за оркестъра, с известния видеозапис с диригента Карлос Клайбер (Carlos Kleiber). Преди доста години това е най-гледаният и най-купуваният запис. Заради " Пионер " в програмата включихме Моцарт. А аз пък доста държах да изсвирвам Менделсон концерт, тъй като първото ми осъществяване на огромна сцена с Емил Чакъров беше Менделсон концерт в НДК, зала 1. Тогава той ме извади и за първи път ме сподели на българската аудитория.

 Веско Ешкенази
© Фейсбук/Веско Ешкенази

Веско Ешкенази

Какво е възприятието Ви преди концерта?

- Вълнението ми е мощно. Опитах се за себе си да схвана за какво е по-голямо от различен път. Първо, изсвирвам Менделсон концерт, който самичък избрах и с който съм почнал на тази същата сцена тъкмо преди 30 години. Второ, пристигам с оркестъра, на който съм концертмайстор дълго време, един от огромните в света, за първи път с целия му състав, на същата тази сцена. На 30 юни за мене се събират на едно място два свята: този тук – в Амстердам, и моят, който имам в България, където постоянно изсвирвам.

За 18 години като концертмайстор на Концертгебау какво сте отвоювали персонално?

- Надявам се да съм направил оркестъра по-добро място за диригентите, с цел да се усещат освободено. Имам особено, постоянно доброжелателно отношение към тях. Не знам дали съм съумял, само че го слушам от множеството сътрудници диригенти. Радвам се, че няколкото ми възпитаници, явили се на конкурс без мен в журито, са спечелили място в оркестъра и са ми сътрудници.

Какви са Вашите критерии за един диригент, с цел да кажете: " Да, добър е "?

- Когато механически е безпроблемен. Но освен, има една хубава мисъл на Бернард Хайтинг: Добрият диригент е друг, който знае какво да покаже на оркестъра, а какво да не покаже. Т.е. знае по кое време да не се намесва, с цел да не ги обърква. Интересна мисъл. Виждам в доста диригенти човек, който си е научил партитурата, само че няма концепция какво значи оркестър. Че е основан от доста хора, а в това време е организъм, работи дружно. Няма схващане за това у множеството. Големите обаче го знаят.

Вие самият заставате на пулта. Защо концертмайстор желае да е и диригент?

- Защото за мен е значимо да усетя по какъв начин са нещата и от другата страна. Какво би трябвало или не да прави диригентът. Обогатява ме. Не се знае дали един ден няма да се занимавам единствено с това. Всеки сезон върша по няколко стратегии. Харесва ми, виждам, че добре се отразява и на оркестрите, с които работя, тъй че нищо не се знае. Въпрос на време.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Култура (4714)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР