На 30 юни 2023 г. двадесет и трите компании, членуващи

...
На 30 юни 2023 г. двадесет и трите компании, членуващи
Коментари Харесай

26 млн. лв. дадени от фармафирмите у нас на медици и здравни организации през 2022 г.

На 30 юни 2023 година двадесет и трите компании, членуващи в Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM), както и някои други фармацевтични компании, оповестиха обществено финансовите си взаимоотношения с медицинските експерти и здравните организации в България за 2022 година

Според данните, за миналата година промишлеността е вложила близо 40 млн. лв. за научноизследователска активност в България (клинични изпитвания, медицински научни проучвания, неинтервенционални проучвания) посредством локалните структури на фирмите, което като индикатор е подобен с този от 2021 година, до момента в който общите директни вложения на фармацевтичните компании в клинични изпитвания у нас през централите им надвишават 180 милиона лева годишно.

Стойността на вложените вложения в квалификацията, продължаващото образование и съдействието с медицински експерти и здравни организации е изчислена на почти 26 млн. лева, което е растеж с над 13% или с 3 млн. лева по отношение на 2021 година От тях 12,7 млн. лева са предоставени на медицински експерти, което е с 2,2 млн. лева повече от 2021 година Този растеж се дължи на последователното обновяване на физическото осъществяване на научно-образователни събития за медицински експерти след пандемията от COVID-19. Финансови взаимоотношения с медицински експерти на обща стойност 7,3 млн. лева са оповестени самостоятелно от фирмите, с изтъкване на съответния медицински експерт, а финансови взаимоотношения на обща стойност 5,4 млн. лева са оповестени агрегирано, заради липса на категорично единодушие за обявяване на персонални данни от страна на медицинските експерти. Същевременно броят на медицинските експерти, дали своето единодушие за обявяване на финансовите им взаимоотношения с фармацевтични компании, се усилва по отношение на този от 2021 година и е 57,6%.

Индивидуално, с изтъкване на имената на всяка организация, са оповестени финансови взаимоотношения със здравни и съсловни/професионални лекарски организации на обща стойност близо 13 млн. лева, което резервира равнищата от 2021 година

„ Сътрудничеството сред медицински експерти и фармацевтичната промишленост е витално значимо за развиването на медицината. Лекарствата са високотехнологични артикули и тяхното създаване, използване и механизми на деяние изискват пояснение, обмяна на опит и познания сред промишленост и лекари. Само по този метод вярното и дейно лекуване на пациентите е допустимо, единствено по този начин могат да се създават нови лечения “, споделя изпълнителният шеф на ARPharM Деян Денев. По думите му с помощта на това взаимоотношение лекарите имат опцията непрестанно да се образоват и развиват, което е от изгода както за пациентите, по този начин и за цялата система на опазване на здравето.

С всички данни можете да се запознаете.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР