На 30 юли DeFi пространството стана свидетел на поредица от

...
На 30 юли DeFi пространството стана свидетел на поредица от
Коментари Харесай

Поредния DeFi протокол бе хакнат – отмъкнати са $24 милиона

На 30 юли DeFi пространството стана очевидец на поредност от офанзиви, вследствие на които бяха откраднати криптовалути на стойност над $24 милиона.

Нападателите се насочиха към пуловете за ликвидност на Curve, платформа за автоматизиран маркет мейкинг (AMM), като използваха накърнимост, която им разреши да изтеглят средства.

Сред засегнатите платформи протоколът за NFT кредитиране, прочут като JPEG’d, претърпя най-значителна загуба, като бяха откраднати криптовалути на стойност почти $11 милиона.

Към момента на случая JPEG’d имаше обща заключена стойност от към $32 милиона. Функционалният токен на платформата, JPEG, означи внезапен спад от 24.6% през този интервал.

Curve не беше единствената цел, защото Alchemix и Metronome DAO също претърпяха обилни загуби, възлизащи надлежно на $13.6 милиона и $1.6 милиона. Интересно е, че MEV бот съумя да забележи транзакцията на нападателите и превантивно извърши сходна транзакция, с цел да изпревари експлойта.

Първопричината за уязвимостта беше проследена до Vyper, език за програмиране на трета страна, употребен за смарт контракти на Етериум. Екипът на Vyper призна, че минусът е зародил заради неточност в техния компилатор. Въпреки съществуването на отбрани за наново влизане, които са предопределени да защищават от сходни офанзиви, минусът ги е направил неефективни.

Полагат се старания за справяне с казуса, а разработчиците работят за повишение на сигурността на DeFi протоколите, с цел да се предотвратят сходни произшествия в бъдеще.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР