На 30 септември почитаме паметта на Св. Григорий. В продължение

...
На 30 септември почитаме паметта на Св. Григорий. В продължение
Коментари Харесай

Почитаме паметта на Св. Григорий


На 30 септември почитаме паметта на Св. Григорий. В продължение на 14 години той изтърпява безчовечен страдания, само че не се отхвърли от вярата си в Христа.
Великият просветник на Армения св. Григорий бил роден към 257 година Той произхождал от знатни и благородни родители езичници, сродници с царския дом на персийския държател Артабан и на брат му - арменският цар Курсар. Започнала война сред арменци и перси. Григорий, тогава още дете, избягал с родителите си от Армения в Кесария Кападокийска. Там се срещнал с християнската религия. Приел свето Кръщение. Като възмъжал, встъпил в брак. Имал двама синове, Ортан и Аростан. Посветил ги в работа на Църквата. Подир гибелта на жена си, Григорий се върнал в Армения и постъпил на работа при цар Тиридат. Заради вярната му работа царят го обичал доста, само че като разбрал, че Григорий е християнин, Тиридат люто се разгневил. Започнал да го принуждава да се отхвърли от християнството и да се поклони на идолите. Григорий не отстъпил от вярата си. Затова бил подложен на тежки мъчения. След това го хвърлили в дълбока яма, с цел да го уморят. Но всемогъщият Бог го запазил незасегнат. Той внушил на една благочестива вдовица да спуска всеки ден храна на мъченика. Така Григорий прекарал в ямата 14 години. Св. Григорий приключил своя живот през 325 година. Част от неговите мощи се пазят и до момента в Ечмиадзинския манастир.
След гибелта на св. Григорий Просветител в епископски ранг бил въздигнат неговият наследник Аростан, който траял делото на татко си. Той бил един от 318-те отци на Първия космополитен събор, провел се в Никея през 325 година
На 30 септември имен ден честват Григорий, Григор, Гришо, Гриша, Григория, Григорина, Григорена. />
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР