На 30 септември и 3 октомври Драматичен театър Стоян Бъчваров“

...
На 30 септември и 3 октомври Драматичен театър Стоян Бъчваров“
Коментари Харесай

Премиера на Клетка за пеперуди този месец в Драматичен театър „Стоян Бъчваров“-Варна

На 30 септември и 3 октомври Драматичен спектакъл „ Стоян Бъчваров “ показва премиерно „ Клетка за пеперуди “ от Жан Поаре, втора премиера за сезон 2022-2023.

Парижката премиера през 1973 година на „ Клетка за луди “ („ La cage aux folles “) - истинското заглавие на пиесата, жъне невъобразим триумф. Авторът Жан Поаре в ролята на Жорж и Мишел Серо в ролята на Албин получават „ Наградата на хумористите “. Постановката се радва на над 1800 представления и 1 милион фенове. След Франция пиесата се слага в Италия, Германия, Аржентина, Венецуела и други страни.

През 1978 година Едуард Молинаро и Франсис Вебер основават кино сюжет по пиесата, чиято екранизация с Уго Тоняци и Мишел Серо е отличена с 2 награди „ Сезар “ - за най-хубав филм на годината и най-хубав артист за Мишел Серо. Следват “Златен глобус ” за най-хубав задграничен филм и номинации „ Оскар “ за постановка, сюжет и костюми. През 1983 година композиторът Джери Хърман основава мюзикъл, който се играе 1761 пъти на Бродуей и е почетен с 6 награди “Тони ”. В Европа най-популярна е американската кино версия " Клетка за птици " на Майк Никълс от 1996 година, с Робин Уилямс и Натан Лейн.

В България първата театрална реализация на пиесата е през 2004 година в Сатиричния спектакъл, със заглавие „ Клетка за сестрички “, реж. Здравко Митков, с Веселин Ранков и Валентин Ганев. През 2022 година Атанас Атанасов слага „ Клетка за пеперуди “, в основните функции със Симеон Лютаков, Стоян Радев и Недялко Стефанов в държавна такса „ Стоян Бъчваров “

АТАНАС АТАНАСОВ ЗА „ КЛЕТКА ЗА ПЕПЕРУДИ “

„ Клетка за пеперуди “ е комедия, само че аз не съм последовател просто на хумора, а на оня комизъм, посредством който създателят, а след него и постановчикът се пробват да разрешат някакви проблеми. Хуморът е съществена съставка на спектакъла, само че не е единственото изразно средство. Важно е след спектакъла фенът да не не помни посланието, което се опитваме да му предадем, освен това да не го не помни бързо, тъй като сме заляти от интернет с голяма доза комизъм, къде по-добър, къде по-банален, даже дебелашки. Целта е някъде под повърхността на хумора да открием значителните неща.

Става дума за две много разнообразни фамилии – едното обичайно, а другото със полова ориентировка към личния си пол. Българинът, съгласно мен, има прелестно възприятие за комизъм и може съответно да прави оценка нещата. Въпросът е ние с постановки от този вид да не го назидаваме кое по какъв начин би трябвало или не би трябвало да бъде и да му оставяме опция за избор и лична преценка. Защото в действителност в пиесата става въпрос за правото на избор. В хода на действието се схваща, че сватбата сред сина на гей двойката и дъщерята на консервативния политик, стремящ се към висок пост в ръководството, е допустима, само че с цената на доста взаимни отстъпки, които подлагат героите на смешни, даже неуместни обстановки.

АТАНАС АТАНАСОВ (1955) приключва Актьорско майсторство за трагичен спектакъл в НАТФИЗ „ Кр. Сарафов “ в класа на проф. Сашо Стоянов (1980). Работи в държавна такса „ Стефан Киров “ Сливен, спектакъл „ Българска войска “ и НТ „ Иван Вазов “, от 2002 година е артист на свободна процедура. Играе в спектакли на МГТ „ Зад канала “, Театър 199, Младежки спектакъл, спектакъл „ Сълза и смях “, Сатиричен спектакъл и други Участва в редица филми, измежду които: “Характеристика ”, реж. Христо Христов; “АкаТаМуС ”, реж. Георги Дюлгеров; “Жребият ”, реж. Иванка Гръбчева, “Подгряване на вчерашния обед ”, реж. Константин Бонев; “Емигранти ”, реж.Ивайло Христов, както и в телевизионните сериали “Дом за нашите деца ” и “Неизчезващите ”, реж. Неделчо Чернев; “Църква за вълци ”, реж. Николай Ламбрев; „ Стъклен дом ”, реж. Димитър Гочев; „ Четвърта власт “, реж. Ст. Радев.

В многостранната си креативна кариера Атанас Атанасов се изявява и като режисьор на редица постановки в НТ „ Иван Вазов “, спектакъл 199, спектакъл „ Българска войска “, спектакъл „ Възраждане “, държавна такса „ Николай Масалитинов “ Пловдив, Учебен спектакъл НАТФИЗ и други В държавна такса „ Стоян Бъчваров “ с огромен триумф се играе постановката му „ Любовникът от ZanziБар “ от Ели Саги. „ Клетка за пеперуди “ от Жан Поаре е вторият му сценичен план във Варна.

Преподавател в НАТФИЗ „ Кр. Сарафов “ от 1991 година, проф. доктор Атанас Атанасов води класове в специалността „ Актьорство за трагичен спектакъл “.

Носител е на голям брой награди, сред които „ Аскеер “ 2008, 2014 и „ Златен век “ 2015 за извънреден принос в региона на културата.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР