На 30 октомври, деня, в който Църквата почита св. крал

...
На 30 октомври, деня, в който Църквата почита св. крал
Коментари Харесай

Преобличане мощите на св. крал Стефан Милутин в Св.Неделя

На 30 октомври, деня, в който Църквата уважава св. крал Стефан Милутин, столичната митрополитска катедрала „ Св. Неделя ” чества своя втори храмов празник. Светите мощи на краля-светец към този момент 557 година се намират в София. Днес те се покоят в столичната катедрала, сложени в дърворезбена рака в югоизточната част на храма. Мощите са нетленни и чудотворни, оповестиха от Светия Синод на БПЦ.

 © Българска телеграфна агенция
В навечерието на празника - на 29 октомври, директно след светата Литургия по традиция се отслужва специфичен чин, по време на който, в олтара на храма, върху светия Престол, се прави преобличане на мощите на светия Крал в нови одежди. Парченца от ризата на светеца се раздава на богомолците за благословение.

На самия празник, с благословението на Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български, светата Литургия ще оглави Негово Преосвещенство Мелнишки свещеник Герасим, секретар на Св. Синод на БПЦ.

По време на 42-годишното си ръководство свети крал Стефан Милутин построил повече от 40 църкви. Построил църкви в “Хилендар ”, Йерусалим, Цариград, София и Солун. Покрил своята страна с църкви и манастири, от които най-хубави били “Грачаница ” (до Прищина) и Банскиян манастир “Св. Стефан ”. Щедро подпомагал манастирите, та да бъдат те огнища на православна нематериалност и култура. Крал Стефан Урош II Милутин умрял на 30 октомври 1321 година и Църквата скоро го канонизирала за светец.

През 1460 година нетленното му тяло било пренесено в София и положено в старинния храм „ Св. Пантелеймон ” (на неговото място през днешния ден е Богословският факултет), където се съхранявало до 1842 година. За да опазят св. мощи от поругаване при навлизането в София на войските на Видинския паша Пазвантоглу, храмовото духовенство ги пренесло в Люлинския манастир „ Св. Кирил и Методий ” (над кв. " Горна баня " ). През 1863 година ковчегът с мощите е пренесен от там и положен в храм „ Св. Неделя ”, заради което дълго време храмът бил именуван от софиянци „ Св. Крал ”
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР