На 30 октомври 1938 г. радиотеатър на CBS по романа

...
На 30 октомври 1938 г. радиотеатър на CBS по романа
Коментари Харесай

На 30 октомври 1938 г. Война на световете

На 30 октомври 1938 година радиотеатър на CBS по романа на Хърбърт Уелс „ Войната на световете ” хвърля в суматоха слушателите си. Знаменитият театър на Орсън Уелс – американски артист, сценарист, режисьор и продуцент, основава илюзията, че марсианци атакуват земята и че това се предава онлайн по радиото.

Милиони слушатели стават жертва на опита, поради който естествената стратегия на медията е прекратена. Орсън Уелс извършва ролята на астроном, който разисква техническия прогрес на Марс, други артисти държат речи от името на министъра на вътрешните работи и командващ на артилерията, като оповестяват за загубите, които армията търпи от марсианците.

След излъчването са нужни много старания хората да бъдат уверени, че нахлуване от Марс в действителност няма и че става дума за литературно произведение. Много слушатели завеждат каузи за морални вреди против радиото, само че те са отхвърлени. По гледище на Уелс е заплатен единствено един мъж, който унищожил новите си обувки, до момента в който бягал от „ нашествениците “.

Предаването има мощен отзив по света, а диктаторът Адолф Хитлер употребява случая, с цел да разгласи упадъка на демокрацията в Съединени американски щати. Заради радиопиесата мнозина в първия миг не имат вяра, че репортажът за нападението на японския флот против най-модерната американска база Пърл Харбър в Хавай на 7 декември 1941 година е истина.

Драматизацията по Хърбърт Уелс и до през днешния ден е пример в изкуството с съвършената си музика и чудесно актьорско осъществяване.

" Дами и господа, прекъсваме нашата музикална стратегия поради изключително известие! Те ни нападнаха! Спектроскопът демонстрира, че това е мощ, която се движи към нас с голяма скорост и коварство! И ние сме безусловно безсилни да ѝ отстоим! "
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР