На 30 ноември 1939 г. близо половин милион съветски войници

...
На 30 ноември 1939 г. близо половин милион съветски войници
Коментари Харесай

Зимната война: когато СССР нападна Финландия, а коктейлът Молотов получи името си

На 30 ноември 1939 година близо половин милион руски бойци атакуват Финландия и дават началото на Зимната война. Изненадващата офанзива идва откакто Кремъл, страхувайки се от вероятно навлизане на Нацистка Германия през Финландия, е изискал замяна на територии. Планът е бил по този начин да отместят финландската граница по-далече от Ленинград (днес Санкт Петербург). Правителството на Финландия отхвърля, написа svobodnaevropa.bg.

Съветското командване се надява на бърза победа, която да поднесат за 60-ия рожден ден на Сталин на 21 декември. Не става обаче по този начин.

Въпреки че армията на Съюз на съветските социалистически републики е любимец през цялото време, обитаемата с 3,7 милиона души Финландия капитулира едвам след няколко месеца. Пораженията са ужасяващи.

Това са единствено някои от близо 7 хиляди фотоси от Зимната война от архива на въоръжените сили на Финландия, които бяха цифровизирани и оповестени през 2013 година

Светът е засегнат от необявеното нахлуване. Външният министър на Съюз на съветските социалистически републики Вячеслав Молотов споделя по радиото, че самолетите в действителност не пускат бомби, а храна за гладните финландци.

Финландските бойци нарекли самоделните бомби на името на руския външен министър - " като пиво към храната ", която Молотов твърдял, че руските войски пускат. Така се ражда името на едно от постоянно използваните оръжия по време на конфликти по целия свят.

Съветските войски съумяват да пленят огромна част от въоръжението на Финландия.
В началото бойците от Червената войска носели тъмни униформи и по този начин били лесна цел за финландските снайперисти.

Фермерът и ловджия Симо Хайха е прострелял над 500 руски бойци по време на Зимната война, до момента в който не е ранен тежко в лицето от руски снайперист. По-късно го питат дали съжалява, че е умъртвил толкоз доста млади мъже. Той дава отговор: " Правех това, което кажат. Правех го по този начин, както мога ". Хайха умира през 2002 година На гроба му написа " Дом - Вяра - Отечество ".



Съветското въоръжение се чува от километри, тъй като разчита главно на дребното пътища, прокарани през финландската гора.

Докато руските войски и камиони се придвижват по горските пътища, финландците употребяват ски. Това им разрешава да се промъкват неусетно и да изненадват съперника.

Чистките в Съветския съюз, предшестващи нападението против Финландия, лишават управлението на армията от някои от най-хубавите офицери.

През януари 1941 година английският министър председател Уинстън Чърчил споделя за продължаващата война: " Финландците демонстрираха какво могат свободните хора... Всеки може да види по какъв начин комунизмът прояжда душата на един народ; по какъв начин го прави гладен и безпаричен по време на мир; и по какъв начин демонстрира своята примитивност и погнуса по време на война. Не можем да кажем какво ще стане с финландците, тъй като не можем да си представим по-траурен театър... от това да гледаме този необикновен северен народ по какъв начин ще се изтощи и ще има по-лоша орис от гибелта, като бъде заставен да се подчини на бруталната мощ на численото предимство ".

Температурите във Финландия падат до под 40 градуса по целзий. Червената войска по това време не образова бойците си по какъв начин да се оправят в толкоз студено време.

Група от обкръжени руски бойци изпраща известие до своите командири: " Умираме, апелирам ви да платите нашите заплати за март на фамилиите ни. Кажете на всички, че умряхме като герои... не се предадохме ".

Финландски офицери с конфискувани руски пропагандни материали. Надписът споделя: " Съветски служащи, не забравяйте за капиталистическото обграждане. Заздравете разузнаването, с цел да победим и изкореним враговете на народа ".
Финландски офицери с конфискувани руски пропагандни материали. Надписът споделя: " Съветски служащи, не забравяйте за капиталистическото обграждане. Заздравете разузнаването, с цел да победим и изкореним враговете на народа ".

По време на разпитите, един заложник си спомня, че му е казано да " освободи нашите финландски приятели от капитализма ". Войникът скоро схваща, че е измамен: " Чувствам с кожата си какъв брой сме мечтани от тези, които дойдохме да освобождаваме ".

С голямото си числено преимущество, руските войски последователно изтикват финландците в южната част на страната. През март 1940 година Червената войска влиза във Виборг.

Примирието коства на Финландия 11% от територията, в това число и втория по величина град Виборг. Зимната война лишава живота на 25 904 финландци. Съветската войска губи 126 875 индивида.

Съветският водач Никита Хрушчов по-късно си спомня: " Всички ние - най-много Сталин - усещахме успеха като загуба от Финландия. Това бе рискова загуба, тъй като тя даваше учредения на обвиняването, че Съветският съюз е вликан с глинени крайници ".



Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести ``
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР