На 30 май стават 30 години, откакто управлявам Лукойл. Личните

...
На 30 май стават 30 години, откакто управлявам Лукойл. Личните
Коментари Харесай

Лукойл напуснат от боса си, чийто е и Мол България в София: изчезна инфото за наследника му от сайта на фирмата

" На 30 май стават 30 години, откогато ръководя Лукойл. Личните наказания против мен са повода да се отдръпва. Вече не съм нито президент, нито член на Съвета на шефовете ”, заяви в малко изказване пред 1 от федералните съветски тв канали досегашният необут на Лукойл Вагит Алекперов. То беше наложено от множеството клюки, които породи новината за оставката му.

 

Причината е елементарна: тя не пристигна дружно с налагането на глобите, а със забавяне, което подсказва напрежение. Сега напускането му се свързва с желанието да не вреди на компанията, само че отдръпването може и да е наложено от Кремъл, като е известно, че връзките му с Путин не са най-блестящи.

 

Преди 3 години, още веднъж в средата на април, след 25 година работа за компанията, изненадващо бе отхвърлен нейният бг шеф Валентин Златев, който от наскоро продава на Лукойл Нефтохим синьо гориво като представител, само че на Газпром, в случай че се има вяра на медиите.

По време на дивата приватизация при Елцин преди 3 десетилетия Алекперов съумява да вземе 3 мощни държавни залежи на нефт и по първите букви на всяко да кръсти учредената от него към този момент частна компания ЛУКойл.

 

Днес е милиардер, с помощта на употребата им, като с изключение на с рандеман и експорт на петрол и газ, се занимава и с бензиностанции, каквито има даже в Съединени американски щати, а ориста им не е известна, само че няма публична информация да са иззети или затворени. Същото важи и за България.

У нас не е глобен нито Алекперов, нито фирмите му, в противен случай – държавното управление, след среща на вицепремиера Асен Василев с представители на монополиста на нашия пазар не прави нищо, с цел да спре отчайващат а далавера с цените на горивата . На бензиноколонките не се отрази следващият спад от 6% на петрола – дизелът остана 3,16 лева – исторически връх с 22% над цената, която имаше при 140 $ за барел преди 8 година, а бензинът – 2,99 лева

Скъпият вид Брент падна до 101 $, само че съветският, който се преработва у нас на борсата се котираше на 83 $ в неделя, само че се продаваше действително за 63- 65, защото " братушките ” са принудени да дават големи отстъпки, с цел да им купува някой продукта, след налагането на съществени американски наказания върху търговията им.

Напомняме, че брачният партньор на другия ни вицепремиер Корнелия Нинова е дълготраен почитан чиновник на Лукойл у нас. Преди това е митничар и работническо-мениджърски приватизатор.

Със положение от 10,5 милиарда $, 71-годишният Алекперов е десети в класацията на най-богатите хора в Русия съгласно Форбс.

У нас Алекперов има и друга забавна благосъстоятелност – мол България на ъгъла на бул. България и бул. Тодор Каблешков в София – едно от най-скъпите кьошета в страната. Наричан още " тъжният мол ” поради слаба посещаемост, той беше тържествено открит преди време от Росен Плевнелиев като президент, защото се свързваше с неговия фамилен другар Иво Прокопиев, като планът беше финансиран от Уникредит Булбанк в епохата на различен техен приятел – Левон Хампарцумян.

 

Същият като началник на организацията за приватизация при Костов и преди да оглави най-голямата ни банка след специфична смяна в закона, приготви пазаруването от ЛУКойл на Алекперов на българската рафинерия Нефтохим за скандално ниската сума от 105 млн. $, като имаме поради, че с изключение на група фабрики, собствеността включва лично пристанище с митница и граница – страна в страната, лична гара и куп още стратегически обекти, плюс значително петролни бази. По-малък комбинат от този вид в Румъния, без доста от екстрите на Нефтохим, беше платен от ОМВ за 3 милиарда или близо 30 пъти по-скъпо.

Интересно е, че инспекция на 19 минути в понеделник следобяд откри, че от уеб страницата на компанията мистериозно е липсващ текста, чиито следи личат в Google, представящ наследника на Алекперов – 61-годишния Вадим Воробьов, на фотографията , доскорошен изпълнителен първи вицепрезидент.

 

Той е дясна ръка на боса, откакто преди години той в профил предходния си основен шеф – бащата на известната с второто място на Евровизия красива певица Алсу.

 

Пламен Валентинов

 

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР