На 30 години той става един от най-младите милиардери със

...
На 30 години той става един от най-младите милиардери със
Коментари Харесай

Кой е Сам Банкман-Фрийд и как състоянието му се стопи от 26 млрд. долара до нула

На 30 години той става един от най-младите милиардери със положение от 26 милиарда $, а единствено няколко месеца по-късно то е нула. До скоро любим на западните медии през днешния ден Сам Банкман-Фрийд още веднъж е на фокус, само че по горчивия метод. Създадената от него крипто борса FTX подаде документи за банкрут в края на предходната седмица в един от най-хаотичните сривове на компании в Съединени американски щати., само че към този момент наподобява болестта е лимитирана.

сега прави оценка благосъстоянието на SBF, както е прочут в крипто междинните той, на един $. Това включва неговите 70% в американския бизнес на FTX. Банкман-Фрийд има дял и в Robinhood, който се прави оценка на повече от 500 млн. $, само че и той е отстранен от положението му, откакто Reuters разкри, че делът му е бил притежаван посредством комерсиалната му къща Alameda Research. Тя също е в пакета от компании в неплатежоспособност.

Изтриването на положението на Банкман-Фрийд се случва и с невиждана скорост в корпоративната история, показва Bloomberg. Подобно беше и настояването за отбрана от банкрут по Глава 11 в Съединени американски щати. Адвокати по корпративно право разясняват пред непознатите медии, че рядко са виждали толкоз безредно подаване на документи, в които липсват обосновки и аргументи за настояването за отбрана от банкрут, както и някакъв проект за преструктуриране.

А представители на крипто средите и бизнеса врече дефинираха управлението на Фрийд във FTX като Дивия Запад.
Реклама
Самият Сам Банкман-Фрийд е роден през 1992 година в кампуса на Станфорд, където родителите му вършат академична кариера. През 2014 година приключва Технологичния институт на Масачузетс (MIT) със компетентност физика и математика. След къса кариера във финансовия бранш и благотворителността, основава Alameda Research през 2017 година, а през 2019 година и FTX.

В собствен материал Financial Times споделя, че татко му е отворил вратите за огромните финансови инжекции от Уолстрийт. Джоузеф Банкман, професор по право и бизнес в Стнанфорд, е свързал частния вложител Орландо Браво със сина си - първо за благотворителни дела, само че откакто схваща за бизнес начинанията му и след малко изследване той влага 125 млн. $ във FTX в рунд през юни 2021 година Браво е бил възпитаник на Банкман при започване на 90-те години на предишния век и в един миг се трансформира в един от най-големи покровители на Сам Банкман-Фрийд.

От основаването си през 2019 година FTX е набрала частни вложения за 1.8 милиарда $ и най-голямата й оценка доближи 32 милиарда $. Сред вложителите бяха някои от най-големите хедж фонд мениджъри, както и частни фондове като Sequoia, SoftBank и Paradigm. Спроед FT те към този момент са обезценили дяловете си в FTX до нула.

През последния месец Сам Банкман-Фрийд се оказа и вторият максимален донор за Демократическата партия в Съединени американски щати с 39 млн. $ в навечерието на изборите за Конгрес, като по-голяма сума е дал единствено Джордж Сорос.
Реклама
Дни преди банкрута политическата конспирация импровизирано се оказа и в основата на разногласието на Сам Банкман-Фрийд със основателя на Binance Чангпенг Жао, съгласно който Фрийд е лобирал за регулации, които може да ударят конкурентни тържища в Съединени американски щати. Това на фона на обстоятелството, че FTX е нерегулирана и основана на Бахамите. По-късно обаче се оказа, че проблемите са били напълно разнообразни и доведоха до грандиозния банкрут.
Свързани публикации Борсата FTX изпадна в неплатежоспособност и още веднъж удари криптопазарите 11 ноември 2022, 17:26 Binance се отхвърля от договорката за придобиване на FTX 10 ноември 2022, 10:11 Следите на даренията за Украйна се губят във банкрутиралата криптобанка Celsius 27 октомври 2022, 12:10 Голямото разтърсване в Силициевата котловина 8 юли 2022, 06:21 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Капитал
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР