На 30 декември флагът на вече несъществуващия Съветски съюз беше

...
На 30 декември флагът на вече несъществуващия Съветски съюз беше
Коментари Харесай

В Москва издигнаха знамето на СССР за Нова година

На 30 декември флагът на към този момент несъществуващия Съветски съюз беше повдигнат в Москва пред постройката на Руското военно-историческо сдружение в чест на 100-годишнината от основаването на Съюз на съветските социалистически републики, заяви ръководителят на сдружението Владимир Медински, който е и асистент на президента Владимир Путин.

В последния ден на 2022 година Путин връчи на командващия групата войски в зоната на " специфичната военна интервенция " военачалник Сергей Суровикин, прочут като " Сирийския касапин ", медал " Св. Георги " трета степен за " геройство, храброст и неустрашимост при осъществяване на войнския му дълг ", съобщи ТАСС.

Междувременно командването на Западната група войски на Русия в Украйна беше поето от генерал-лейтенант Евгений Никифоров , заменил на поста генерал-полковник Сергей Кузовлев, се споделя в следващата сводка на английското министерство на защитата, оповестиха Дойче веле и Българска телеграфна агенция. Никифоров става четвъртият командващ тази група войски от момента на съветското навлизане, акцентира английското военно ведомство. В първите седмици на войната Никифоров в качеството си на началник-щаб на Източната група войски интензивно участваше в плануваните опити на ИГВ и въздушнодесантните войски за нахлуване към Киев от северозападна посока, добавя английското военното министерство. Според известието текучеството на високопоставени офицери може да значи, че има вътрешни различия в съветското министерство на защитата във връзка с воденето на войната.

Според изчерпателен разбор на американското писание " Форин афеърс " Путин може да последва ориста на Наполеон и Хитлер в своята към този момент зимна война , в която " специфичната интервенция " навлезе, и пословичната съветска зима да се обърне против него.

Изданието напомня, че една от най-големите съветски военни победи е извоювана при започване на 18 в. в изискванията на най-суровата зима в Европа от 500 години. Тя е част от Великата северна война, а решителното стълкновение е сред съветската войска на Петър Първи и шведската на крал Карл XII, която настава към Москва. И тогава стартира Зимата на несравнимия мраз (1708-9 г.). Птиците падали вкочанени от небето до момента в който летят, а армията на шведския крал губи половината си бойци от измръзване и недохранване. Руската войска разгромява отслабените шведски сили при Полтава в днешна Украйна на 27 юни 1709 година.

Шведите не са нито първата, нито последната европейска войска, понесла опустошенията на " военачалник Зима " по границите на Русия, отбелязва английският боен историк сър Антъни Бийвър във " Форин афеърс ". Доусложнени от необятната простор на съветските евразийски земи, зимните сражения там постоянно се трансформират в неуспех за мощни армии. Векове наред този феномен постоянно е работил в интерес на Русия, като последица от това, че непознати армии постоянно са ставали жертва на неуместно съоръжение, незадоволителни снабдителни линии и неприятна подготовка. Сегашната война на съветския президент в Украйна навлиза в най-суровите месеци на годината и има доста признаци, че този път по-скоро Русия, а не съперникът й може да понесе най-тежките последствия, счита военният експерт.

Столетие след Полтавската борба се случва известното зимно проваляне на непозната войска в Русия - през 1812 година, когато войските на Наполеон отстъпват от Москва. Половин век по-късно - през Първата международна война, методът на съветските военни съвсем не се е трансформирал - бойците са заменими. През 1915-17 година животът в окопите по продължение на източния фронт, който е от Белорусия през Галиция до Румъния, е нечовешко тестване. Мнозина нямат ботуши и си вършат лапти - обувки, носени в Русия до 30-те години, изплетени от дървесна кора. А лазаретите на фронта са съвсем толкоз примитивни, колкото и по времето на Кримската война, споделя Бийвър.

Зимните условия през съветската революция (1917-21 г.) са даже още по-лоши. Най-окаяните жертви са цивилните, бягащи от настъпващите болшевики по време на Червения гнет. През зимата на 1919 година разпадането на белогвардейските армии на военачалник Колчак довежда до ужасни подиуми по линията на претъпканата Транссибирска железница. Аристократи, фамилии от междинната класа и антиболшевики с всевъзможен генезис се мъчат да се доберат до Владивосток в съветския Далечен изток, с цел да не бъдат пленени от комунистическата Червена войска, която настава откъм Урал.

През 20-и век зимните условия в съветската евразийска територия са растяща опасност освен за хората и кавалерийските коне, а и за военната техника. Понякога обаче това е във щета и за самата Русия. Съветската войска по този начин и не пречупва финландската опозиция през Зимната война (1939-40 г.), след нахлуването на Сталин във Финландия. Финландците се оказват по-добри от съветските нашественици в зимни условия и непрекъснато тероризират червеноармейците. С бели камуфлажни дрехи и на ски, те правят изненадващи офанзиви, излизайки от горите, и след това изчезват крепко пушек. Тяхната храброст и умения убеждават Сталин да одобри независимостта на Финландия, а Русия си излича поучения.

Червената войска осъзнава, че оръжията и моторите се нуждаят от специфични смазочни материали при рискови атмосферни условия. Тези ограничения са от основно значение, с цел да съумее Сталин през декември 1941 година да блокира армиите на Хитлер под Москва. И немската пехота, и " Луфтвафе " са неподготвени за съветската зима и се постанова да палят огньове под обледените машини. Руски военни историци отдават относително дребния брой бойци с премръзнали крайници на отколешната военна процедура за потребление на няколко пласта ленени партенки, отбелязва Бийвър.

" Генерал Зима " изиграва роля и за окончателната победа на Червената войска през 1945 година Големият руски пробив през януари - от река Висла до река Одер, е сбъднат и с помощта на атмосферните условия.

Чак до неприятно плануваното навлизане в Чехословакия достиженията на руската войска във воденето на война през зимата са й печелили страховита известност на Запад. Едва през 1968 година, когато руските бойци навлизат в Чехословакия без карти, без хранителни доставки и без гориво, западните анализатори за пръв път почват да си дават сметка, че може и да са надценявали бойните качества на Съюз на съветските социалистически републики.

И най-после - през 80-те години рухването на руската империя е белязано от обречената й борба за надзор на Афганистан - терен, който прави зимната война невъзможна за стандартни армии. А през 2008 година - по време на безредната инвазия в Грузия, корупцията в съветската войска се е влошила в допълнение, а съветската военна теория по този начин и не е приспособена към действителностите. Руснаците към момента считат, че артилерията е " господ на войната " и ползват този метод и в Сирия от 2015 година насам.

Осем години по-късно, през февруари 2022 година Путин стартира " специфичната военна интервенция " в Украйна, а на авангарда е подредено да си вземе и парадните униформи, с цел да отпразнува успеха - един от най-фрапантните образци за военно надменност в историята, акцентира " Форин афеърс ".

Дългогодишният систематичен проблем на съветската войска обаче е дефицитът на опитни подофицери , а това води до ужасяващи данни за поддържането на оръжия, съоръжение и военни машини. Тези проблеми ще станат изключително скъпоструващи през зимата, най-много за сензитивна технология като дроновете, проучва ФА.

Но, както наподобява, Путин не желае да одобри обстоятелствата за същинското положение на неговата войска и за метода, по който " военачалник Зима " ще облагодетелства съперниците му, заключава Антъни Бийвър.

Успоредно с това, както отбелязва в обзорен материал за последствията в света от войната на Путин в Украйна американското списание " Форин полиси ", европейците ненадейно стартират да осъзнават по каква причина траялите над две десетилетия техни диалози с Путин не са довели до нищо: " тъй като на тяхната дипломация, въпреки и добре замислена, й липсваше основата на твърдата мощ ". Каролайн Грайтър написа във ФП, че за мнозина в Европа нашествието на Путин се е трансформирала във " водоразделен миг - нещо като 11 септември за Европа ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР