На 30 август се навършват 35 години от едно историческо

...
На 30 август се навършват 35 години от едно историческо
Коментари Харесай

209 см: Световният връх на Стефка Костадинова е недостижим вече 35 години

На 30 август се навършват 35 години от едно историческо за България и за световния спорт събитие – слагането на непокътнатия и до през днешния ден международен връх 209 см на Стефка Костадинова в скока на височина.

На 30 август 1987 година, по време на второто международно състезание феновете по трибуните на Олимпийския стадион в Рим и милиарди пред тв екраните стават очевидци на феноменално достижение, което и до през днешния ден е недостижимо за никой различен на планетата.

Тези 209 см в италианската столица са част от удивителната кариера на българката, приета за безспорен хегемон в дисциплината за всички времена и за една от най-великите в международната спортна история.

Тогава, едвам 22-годишна, Стефка бързо си е осигурила неоспоримо
предимство в скока на височина и побеждава на всички места. Голямото шоу обаче следва. Всичко е подбрано като в приказките: мястото – Вечния град, времето – навръх Световното състезание, пред камерите и  погледите на милиарди фенове по целия свят. Всичко за магията е готово…

Сякаш с цел да се ускори резултатът от идното неповторимо достижение, атракцията на Стефка се предхожда един турболентен международен връх в бягането на 100 м. Канадецът Бен Джонсън взривява трибуните, само че публиката занапред следва до види след минути нещо също толкоз гениално, само че доста по-трайно. Нещо, което ще остане да свети десетилетия наред. Световният връх на Стефка Костадинова от 209 см…

––––––––––

Стефка стига до върха в Рим с 9 сполучливи скока

След като преодолява без проблеми квалификациите със 191 см, във финала Стефка прави общо 13 опита, от тях 9 са сполучливи:

185 – от 1 опит
189 – от 1 опит
193 – от 1 опит
196 – от 1 опит
199 – от 1 опит
202 – от 1 опит (тук отпада Сузане Байер и остава с бронз със 199 см)
204 – от 3 опит
206 – от 2 опит
208 – пропуща (тук се предава и Тамара Бикова, като остава със сребро с
204 см)
209 – от 2 опит, който и до през днешния ден е международен връх на скок височина за дами

–––––
Ето какво споделя Стефка Костадинова във връзка годишнината от върха:
„ Тези 209 см станаха през годините нещо като мой непокътнат знак, нещо като емблема, която стои като доказателство за човешките благоприятни условия. Но международният връх не е единствено мой. Той е на България. Този връх, а и всичките ми други върхове и триумфи станаха факт с помощта на хората край мен, на моя екип, на треньори, доктори, на ръководители и на страната, вложила в спорта. Благодаря на Ники Петров, с който още сме международен тандем. Той ме възпита като състезател, жена и човек.
Благодаря на клуб „ Тракия ”, на спортното учебно заведение в Пловдив и на атлетическата ни федерация. И нещо доста значимо – това достижение е и с помощта на останалите доста мощни българки в дисциплината. Българската школа роди такава конкуренция, която помиташе върховете.

Тогава, на Олимпийския стадион в Рим не съм мислила за това  какъв брой време ще удържат тези 209 см… Емоцията беше толкоз силна… Много атлетки по-късно опитваха да подобрят върха – някои бяха доста близо, аз самата също пробвах десетки пъти… И в този момент, когато още веднъж означаваме годишнината, поисквам на всеки да откри своя персонален път към върха “, споделя още Костадинова.

Световният връх на Стефка Костадинова удържа във времето освен на многочислените офанзиви от стотици елитни състезателки в бранша на скок височина. Този популярен маркер в историята на спорта удържа и на многото стремежи и похищения на знайни и незнайни „ експерти “ да лишават нещо, което принадлежи като благосъстояние освен на България и на самата Стефка Костадинова, а на цялото човечество в устрема му за доказване на необятните хоризонти на своите благоприятни условия.
––––

Всичко за международния връх и за Стефка Костадинова можете да научите и видите с снимки в книгата „ Да прескочиш света “ с създатели Владимир Памуков, Тодор Шабански и Бончук Андонов.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР