На 30 април американският президент Джо Байдън навършва сто дни

...
На 30 април американският президент Джо Байдън навършва сто дни
Коментари Харесай

Байдън отбеляза прилични първи сто дни

На 30 април американският президент Джо Байдън навършва 100 дни от влизането си в Белия дом. От десетилетия този период се е утвърдил като база за оценяване на активността на новите президенти на Съединените щати.

В първите си 100 дни новите президенти се пробват да трансфорат обещанията от предизборните си акции в бързи законодателни триумфи, да обуздаят назряващи или към този момент настъпили рецесии, да се разграничат от предшествениците си и да зададат почерка на ръководството си за идващите четири години – като в това време заобикалят неточности, които биха могли да ги препънат още на старта.

Ако се съди по мащаба на рецесиите, пред които е изправен, и политическото опълчване, което среща, Джо Байдън наподобява се оправя обичайно в три значими посоки – ускоряването на имунизационния развой, приемането на Плана за възобновяване от коронакризата и завръщането на Съединените щати в битката за преодоляване на климатичните промени.

Когато Байдън влезе в Белия дом, в Съединени американски щати се поставяха приблизително по 700-800 хиляди ваксини дневно, а през днешния ден са над три милиона. В момента близо половината от популацията на страната над 16-годишна възраст е получило най-малко по една доза, като това е в действие за 80% от хората в преклонна възраст.

Предложеният от новия президент Американски избавителен проект съставлява

законопроект за 1,9 трилиона $,

чието предопределение е както обезпечаването на спомагателни средства за битка с пандемията, по този начин и подкрепяне на стопанската система против провокираната от нея криза. В него е включена помощ за щатски и локални управляващи, увеличени помощи за безработица, помощи за обучение, данъчни облекчения за фамилии с деца, подкрепяне с жилища.

Малко президенти са съумели през първите си 100 дни за прокарат нещо толкоз значимо като помощния пакет, разяснява политологът Джон Питни. " Една дума сумира всичко: нормалността ", акцентира той и отбелязва, че в този момент " можем да си позволим да не следим новините ден или два, без да се тормозим, че ще изпуснем някой скандал или някой чалнат президентски туит ".

Експерти означават, че усилването на процеса на имунизация щеше да е налице, без значение кой е президент, само че също и че Байдън има съответни заслуги. Сред тях е оказаният напън върху производителите на ваксини да усилят продукцията си, обезпечаването на федерална поддръжка за пунктовете за имунизиране и обезпечаването на достъп до ваксина в радиус от пет благи до съвсем всеки гражданин на Съединени американски щати.

Байдън означи триумф и във връзка с здравното обезпечаване. Важен детайл от избавителния му проект за 1,9 трилиона е условието никой да не бъде заставен да харчи повече от 8,5 на 100 от приходите си за здравно обезпечаване, което съгласно специалисти е измежду най-значимите промени по връзки на достъпността на частното здравно обезпечаване от " Обамакеър " насам.

Подпомагането на фамилиите и бизнесите, съчетано със засиленото имунизиране, се чака да доведат до

стопански напредък от 7 на 100

за тази година, който ще е най-високият от 1984-а насам. Той ще пристигна след свиването на стопанската система с 3,5% за предходната година, което е най-лошото за последните 74 години.

През март работните места са се нараснали с един милион, след към 380 хиляди през февруари. Очаква се наклонността да се ускори, откакто търговията се върне в естественото си русло и хората още веднъж стартират да употребяват разнообразни услуги отвън къщи. Все още обаче разликата в заетостта с месеците отпреди пандемията е огромна и изключително мощно се усеща в развлекателната и хотелиерската промишленост, където намират работа доста хора с по-ниска подготовка. Засега заетите са към момента с 8,5 милиона по-малко, в сравнение с през февруари 2020-а.

По отношение на външната политика Байдън се оказа ненадейно корав по отношение на главните противници на Съединени американски щати. Той наложи наказания на Москва в отговор на намесата й в президентските избори през 2020-а и мощна хакерска атака, зад която се счита, че стоят съветски хакери – и стигна до такава степен, че назова съветския президент Владимир Путин " палач ".

Байдън към момента не е отменил наложените от Тръмп наказания против Иран и е сложил изискване пред Техеран първо да се върне към рестриктивните мерки върху нуклеарната си стратегия.

Новият президент резервира и наложените от Тръмп мита за китайски артикули, разреши на американски дипломати да посетят Тайван и ускори натиска над Китай поради отношението към уйгурите в китайската провинция Синдзян и смазването на демократичните митинги в Хонконг. Действията му демонстрират, че в политическите кръгове в Съединени американски щати, без значение дали от Демократическата или Републиканската партия, царува

консенсус във връзка с китайската опасност

От друга страна, Байдън постави завършек на изключителната радушност в връзките със Саудитска Арабия от времето на Тръмп и се дистанцира от престолонаследника на кралството и в действителност негов властник – принц Мохамед бин Салман. Въпреки риска да подложи на още по-сериозни тествания обтегнатите връзки с Турция, той призна и избиването на арменци в Османската империя през 1915-а за геноцид. Наблюдава се и съществено изстудяване на връзките с дългогодишния израелски водач Бенямин Нетаняху.

Байдън бързо върна Съединени американски щати в Парижкото съглашение за климата от 2015-а, откъдето Тръмп изтегли страната си, и ангажира държавното управление си с осъществяване на програмата за нулеви въглеродни излъчвания в американската стопанска система до 2050-а. Администрацията му отиде даже по-далече от тази на Барак Обама, поемайки уговорката да понижи на половина парниковите излъчвания по отношение на равнището от 2005-а – двойно по-висока цел, от поставената от Обама.

За постигането на тази цел Байдън показа проект за вложения в инфраструктурата на стойност 2 трилиона $, включващи милиарди за електрически коли и зелена сила, които ще основат милиони добре платени работни места.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР