На 30 април 2018 г. изтича срокът за подаване на

...
На 30 април 2018 г. изтича срокът за подаване на
Коментари Харесай

Изтича срокът за подаване на декларациите за условията на труд

На 30 април 2018 година изтича срокът за подаване на годишната декларация по член 15 от Закона за здравословните и безвредни условия на труд, а за три месеца в Инспекцията по труда са подадени едвам 6000 бр. Годишно се подават към 50 000 бр. заявления. Това значи, че за оставащия един месец от периода би трябвало да бъдат подадени съвсем 90% от предстоящите документи. За съпоставяне до 31.03.2017 година са били подадени към 10 000 бр. заявления.
Задължение да подават заявления имат новосъздадени предприятия, както и такива, при които към 31 декември на миналата година има смяна в събитията, подлежащи на обявление. Подаването на огромен брой заявления в последния миг може да докара до усложнения при потреблението на софтуера за приемането и обработването им.
На уеб страницата на Изпълнителна организация „ Главна ревизия по труда “, в рубриката „ Административно обслужване “, http://www.gli.government.bg/page.php?c=9, са оповестени подробни инструкции по отношение на попълването и подаването на декларацията, в това число и по електронен път. За облекчение на потребителите е оповестено и видео за настройване на Java за работа в портала за електронни административни услуги на ИА ГИТ.
С цел понижаване на административната тежест от началото на 2018 година не се подават уведомления за неподаване на годишна декларация за изискванията на труд, когато няма промени в подлежащите на обявление условия. Заличена е и и административната услуга на ИА ГИТ за подаване на уведомленията, заради което подадените такива през 2018 година ще бъдат одобрявани единствено за сведение.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР