На 30.09.2022 г., Солвей Соди, чрез дъщерната си новосъздадена компания

...
На 30.09.2022 г., Солвей Соди, чрез дъщерната си новосъздадена компания
Коментари Харесай

Солвей Соди планира изграждането на инсталация за термична обработка на алтернативни горива

На 30.09.2022 година, Солвей Соди, посредством дъщерната си новосъздадена компания Девня Енерджи, внесе писмо за капиталово желание в Регионална инспекция за опазване на околната среда - Варна за създаване на апаратура за произвеждане на пара, която която ще употребява различни горива в завода за калцинирана сода в Девня.

В новата апаратура ще бъдат вложени към 350 млн. лева, а построяването й ще бъде осъществено за към една година. По време на самото строителство за към половин година ще бъдат разкрити близо 200 работни места, а след завършването на новата облага за нейната употреба ще бъдат наети още 50 служащи и чиновници. Още толкоз ще са индиректно ангажираните с активността на инсталацията. Това сподели на брифинг днес Спирос Номикос, изпълнителен шеф на  " Солвей соди " АД - Девня и общоприет управител на Група " Солвей “ за България от 2012 година, съобщи кореспондент на Varna24.bg

" Живеем върху " златно богатство ", в това време замърсяваме природата ", разясниха от Солвей-Соди през днешния ден. 

Съоръжението ще замести сегашната апаратура за пара, която употребява вносни твърди горива. Този план е следващата стъпка в устойчивото развиване на завода за калцинирана сода, както и една от най-големите индустриални вложения в България за последните 20 години.

Новата апаратура в Девня ще употребява различни горива от авансово третирани неопасни локални боклуци и/или биомаса, като по този метод ще размени твърдите горива с устойчиви, локални, непрекъснато генериращи се възобновими запаси. Проектът ще сътвори нов метод за оползотворяване на нерициклируемите боклуци в Североизточна България. Ще се употребяват минимум 300 000 тона депонирани боклуци годишно, като по този метод се заобикаля повишаване на общинските депа и обвързваните с тях излъчвания на метан. Потенциалното потребление на отпадна биомаса от локални източници ще понижи в допълнение излъчванията и оперативните разноски на земеделските производители.    

Инвестицията ще способства за забележителното понижаване на излъчванията от въглероден диоксид на завода, както и ще дава отговор на най-строгите европейски стандарти за непорочност на въздуха. Съществуват към 500 образеца за сходни съоръжения в Европа, ситуирани в непосредствена непосредственост или в самите обитаеми места, употребявани както за отопление, по този начин и за индустриални потребности. Новото оборудване ще бъде построено в сходство с най-хубавите налични технологии и ще употребява технологията SOLVAir® - система за филтриране на димни газове, която е патентована от група Солвей и очиства 99% от замърсителите във въздуха.

Изграждането на новата апаратура е значима стъпка от уговорката на компанията за преустановяване потреблението на твърди горива и понижаване на CO2 излъчванията, което ще спомогне за енергийната самостоятелност на България. С поддръжката на страната тази инвестиция ще даде опция на завода за калцинирана сода да даде приноса си за ефикасното ръководство на отпадъците и да резервира конкурентоспособността си, като в това време ще сътвори нови директни и непреки работни места.

Повече вижте във видеото!

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР