На 30.01.22 г., неделя, в предаването „Тази събота и неделя“

...
На 30.01.22 г., неделя, в предаването „Тази събота и неделя“
Коментари Харесай

АЕЦ Козлодуй – бандитизмът продължава

На 30.01.22 година, неделя, в предаването „ Тази събота и неделя “ по BTV водещата Мария Цънцарова и гостите ѝ Ваня Григорова и Еленко Божков дискутираха цената на газа и създалата се енергийна рецесия. Логично се говореше и за промяната в управлението на „ Булгаргаз “ ЕАД. Интересно и значимо от този диалог, което като че ли остана на втори проект обаче, беше казаното от Еленко Божков за протичащото се в АЕЦ „ Козлодуй “. Според неговите думи, в атомната ни електроцентрала е „ бандитизъм, който продължава “, а промяната на управлението ѝ е извънредно наложителна и „ закъсняла “, тъй като, с изключение на от продажбата на електрическа енергия, там се краде от публични поръчки за стотици милиони.

По-нататък енергийният специалист показа, че зад всяка негова дума има документи и той няма никакви терзания, даже и в случай че някой изиска до го съди. В типичния си жанр Еленко Божков дефинира маниера на ръководство на АЕЦ Козлодуй като „ бащиния “. На въпроса на водещата дали е подал сигнали за това, той беше безапелационен, че министърът на енергетиката и БЕХ са осведомени, а озадачаващо и притеснително е неналичието на реакция от тяхна страна, което, в случай че не вземат незабавни ограничения, ги прави „ съучастници “. Според него, в случай че се направи цялостна инспекция, ще излязат още и още неща, тъй като това, което те знаят, е единствено дребна част и както той се изрази – „ това е повърхността, забележимата част на айсберга от това, което става “.

Такава информация, поднесена по сходен безапелационен метод от специалист като Еленко Божков, освен това в народен ефир, е стряскаща. Дори и една десета от всичко това да е правилно и доказуемо, виновните институции би трябвало неотложно да се задействат. Случва ли се това? Мълчание.

Едно е несъмнено – неналичието на съответни и решителни ограничения, даже при най-малки подозрения за нередности в може би най-важното за България дружество, може да се пояснява като удостоверение на изказаните думи и без ангажименти въздейства на доверието в новите ръководещи. А, средностатистическият българин ядосано недоумява като в остарелия анекдот „ Е, по тази причина ли ядохме жабетата? “, до момента в който отива по улици със спряно осветяване, да си заплати тройната сметка за ток.

Целият диалог може да бъде забелязан на:
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР