На 3 юни през 1950 г. за първи път е

...
На 3 юни през 1950 г. за първи път е
Коментари Харесай

Анапурна е първият осемхилядник, изкачен от човек

На 3 юни през 1950 година за първи път е направено нанагорнище на осемхилядник - връх Анапурна е обуздан от двама френски алпинисти. Това е станало три години преди някой да успее да се изкачи на най-високия хималайски връх - Еверест.

Анапурна е планиски масив с дължина 55 км в основния Хималайски било в западната част на Непал. Името "Анапурна " безусловно значи "пълна с храна ", само че нормално се превежда като "богиня на реколтата ". Най-високата точка на планинския масив е връх Анапурна I (8 091 м), с което се подрежда на десето място по височина в света всред общо четиринадесет осемхилядници на Земята. Всичките те се намират в Азия - 10 в Хималаите, и четири в Каракорум (наименованието е от тюркски генезис и значи "Черни скали ") - планината е ситуирана на границата сред три страни - Индия, Пакистан и Китай. В Каракорум има над 60 върха с надморска височина над 7000 м, в това число втория по височина връх на Земята - K2, или Чогори, или Годуин Остен (след Еверест). Надморската му височина е 8 611 метра. В Каракорум се намира и най-големият хладилник в Азия - Сиачен (Сианчен), с дължина 75 км и повърхност 1150-1200 кв. километра.

Масивът Анапурна се състои от следните върхове: Анапурна I, Анапурна II (7937 м), Анапурна III (7555 м), Анапурна IV (7525 м), Гангапурна (7455 м) и Южна Анапурна (7219 м).

За пръв път върхът е изкачен от Морис Херцог и Луи Лашенал в състава на френска експедиция, водена от Морис Херцог. Първото зимно нанагорнище пък е осъществено чак на 3 февруари 1987 година от полските алпинисти Йежи Кукучка и Артур Хайзер. За първи път българи изкачиха върха на 28 октомври 1989 година. Това направиха Петър Панайотов, Огнян Стойков и Людмил Янакиев от северния базов лагер.

Йежи Кукучка (на полски: Jerzy Kukuczka, 24 март 1948 - 24 октомври 1989 г.), роден в Катовице (Полша), е полски планинар. На 18 септември 1987 година той става втория човек в света, след Райнхолд Меснер, който изкачва всички четиринадесет осемхилядници, с изключение единствено на един - Еверест, без потреблението на спомагателен О2. В алпийските среди Кукучка е считан за един от най-хубавите височинни алпинисти за всички времена. Той изкачва всички 14 върха с височина над 8000 метра за по-малко от осем години, (периодът за който Райнхолд Меснер ги изкачва е 16 години), достижение, ненадминато и до момента. В рамките на този интервал Кукучка прокарва 10 нови маршрута и изкачва четири върха през зимата. Той е част от елитната група на полските хималайски алпинисти, профилирана в зимните изкачвания. Той прокарва девет нови маршрута на осемхилядници, четири от които зимни (за съпоставяне Райнхолд Меснер има шест премиерни маршрута, нито един от тях зимен).

Името Анапурна безусловно значи "пълна с храна ", само че нормално се превежда като "богиня на реколтата ".

Този връх има минимум сполучливи изкачвания.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР