На 3 юни 2023 г., събота, от 12:00 часа, на

...
На 3 юни 2023 г., събота, от 12:00 часа, на
Коментари Харесай

Поклонение в памет на жертвите на най-големия лагер за политически противници на БКП ще се проведе на о-в Персин

На 3 юни 2023 година, събота, от 12:00 часа, на мястото на някогашния Втори обект на лагера „ Белене “ на остров Персин на река Дунав ще се състои годишното поклонение в памет на жертвите на най-големия лагер за политически съперници на Българска комунистическа партия в България. Честването се възобновява след тригодишно спиране.

Това оповестиха отфондация " Истина и памет ".

Участниците в годишното поклонение, които влязат по-рано на остров Персин щемогат да прегледат две непрекъснати изложения на Втори обект.

Външната е „ Свидетели: Памет за лагера „ Белене “, по концепция на Паоло Кортези и Христо Христов, която споделя за най-големия комунистически лагер в България през спомените на оживели лагеристи.

Вътрешната галерия (в първата постройка на Втори обект) е на „ Пробив в стената “ на Веселин Байчев, която демонстрира рисунки на татко му Петър Байчев, лагерист в „ Белене “, изобразяващи разнообразни групи въдворени в лагера.

От тази година уредниците на събитието вкарва така наречен специфичен посетител на поклонението. На 3 юни 2023 година това ще бъде Комисията по досиетата.

По време на честването тя ще показа най-новия си документален алманах „ Държавна сигурност и лагерът Белене “, в който с изключение на документи на репресивния уред на Българска комунистическа партия за основаването и активността на лагера, са включени и документи от досиета на лагеристи от трите интервала на „ Белене “.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР