На 3 юли 2023 г. от 19:30 ч. в зала

...
На 3 юли 2023 г. от 19:30 ч. в зала
Коментари Харесай

Да си върнем музикалните дарования на България!

На 3 юли 2023 година от 19:30 ч. в зала „ България “ ще чуете произведения от Сергей Рахманинов (Концерт за пиано и оркестър №2, до минор, опус 18) и от Ралф Воън Уилямс („ Лондонска “ Симфония 2). Диригент е Петко Димитров – ученик на Мичиганския университет, а солист е първият български докторант на „ Джулиард “ в Ню Йорк Лора Чекоратова.

През януари 1900 година Сергей Василиевич Рахманинов стартира ежедневни визити при доктор Николай Дал – интернист, изучавал внушаемост. Тяхната цел е да възвърне съня си и да композира концерт за пиано. „ Ще започнете своя концерт... ще работите с огромно облекчение... концертът ще бъде отличен... “. И фактически, след пътешестване до Крим и Италия, по време на което скицира бъдещото си произведение, той основава Концерт за пиано и оркестър №2. Първото осъществяване е на 9 ноември 1901 година, като пет дни преди този момент Рахманинов изпада в паническа офанзива, защото мисли, че творбата му е слаба и ще бъде цялостен неуспех, само че опасенията му не се удостоверяват.



За „ Лондонската симфония “ Ралф Воън Уилямс споделя, че „ музиката е предопределена да бъде самоизразителна и би трябвало да се извисява и снижава като „ безспорна “ музика “. Повод за това може би са догатките, че той повече „ рисува “ картини от Лондон – на две места се разпознават Уестминстърските камбани (пролог и епилог), а в скерцото – орган и улични песни.

Купете билети от тук



е учреден през 1991 година от музикалния критик Юлия Христова като отклик на съществуващите у нас музикални институции, които са подкрепяни финансово и следени от страната. За 24-те години на своето битие той основава собствен личен културен модел и общество от другари, отдадени на единствената по рода си за България културна организация. Основа за основаването му е откритата през 1990 година от Юлия Христова Концертна къща, която утвърждава собствен несравним метод за работа с младите музиканти, за устройство и за финансиране на оркестъра. Замисълът е той да бъде по едно и също време школа и институция, която събира под крилото си млади и даровити български музиканти без опит на концертната сцена, само че с готовност да работят и да се усъвършенстват.
Досега в него са свирили над 800 музиканти, някои от които работят в най-големите български оркестри и оперни театри, както и в Съединени американски щати, Латинска Америка, Южна Африка, Западна и Централна Европа. „ Крайната цел на нашата работа не е концертът, а любовта към процеса „ правене на музика “, споделя основателката.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР