На 3 януари, вторник, в 11.00 часа президентът Румен Радев

...
На 3 януари, вторник, в 11.00 часа президентът Румен Радев
Коментари Харесай

До 17 януари става ясно ще има ли правителството. Изборите – евентуално в средата на март

На 3 януари, вторник, в 11.00 часа президентът Румен Радев ще връчи мандат за сформиране на държавно управление на претендента за министър-председател, посочен от втората по бройка парламентарна група в 48-ото Народно заседание - тази на „ Продължаваме промяната “.

Това стана ясно в четвъртък от известие на „ Дондуков “ 2.

Мандатът ще бъде взет от посочения за кандидат-премиер от „ смяната “ Николай Денков, който към днешна дата получи явен знак, че е изключено да набере нужната поддръжка.

Той ще има 7-дневен период да предложи кабинет, който да бъде гласуван или да върне мандата несбъднат. По кой тъкмо път ще се стигне до краха на обречения втори мандат би трябвало да стане ясно най-късно на 10 януари.

„ Конституцията “ е безапелационна, че срокът на третия мандат е 7-дневен, а при кой ще иде той, право на избор ще има президентът. Именно на третия мандат политиците като че ли разпореждат най-вече упования.

Преди дни водачът на най-голямата политическа мощ Бойко Борисов, показва оптимизъм, че с третия мандат, изключително в случай че отиде в „ Демократична България “, има огромен късмет да се направи държавно управление въз основата на евроатлантическите болшинства в Народното събрание. „ Ако се направи едно програмно държавно управление, сходно на това, което предложихме с проф. Габровски, мисля, че има късмет “, разяснява той на среща във връзка 16 години от основаването на ГЕРБ.

Друг сериозен кандидат за последния късмет за държавно управление в границите на това Народно заседание, са „ Български напредък “, които от самото начало зоват за компромис пред политиците. Лидерът на партията – Стефан Янев, има нескрити положителни връзки с Радев и може би също би бил логически избор от негова позиция.

Желание да получат мандата и да опитат да намерят единодушие не крият и Движение за права и свободи, и Българска социалистическа партия. Социалистите обаче надали имат шансове, защото президентът им съобщи в прав текст, че към този момент няколко пъти им е давал мандат – и постоянно без резултат.

При всички случаи до към 17 януари ще знаем накъде са е запътило настоящето Народно заседание. И ще го бъде ли държавното управление или отиваме на избори към средата на март.

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР