На 3 януари, вторник, от 12:00 часа, в Гранитна зала

...
На 3 януари, вторник, от 12:00 часа, в Гранитна зала
Коментари Харесай

На 3 януари подписваме споразумение между ръководствата на „Булгаргаз” и турската „Боташ”

На 3 януари, вторник, от 12:00 часа, в Гранитна зала на Министерския съвет ще бъде подписано съглашение, посредством което „ Булгаргаз ” ще получи достъп до терминалите и газопреносната мрежа на турската държавна енергийна компания „ Боташ ”.

Споразумението се подписва за период от 13 години.

Документът ще бъде подписан от управленията на двете компании в наличието на министъра на енергетиката Росен Христов и турския министър на енергетиката и естествените запаси Фатих Дьонмез, осведомят от Министерския съвет.

От информацията досега се знае, че страната ни договаря с Турция 1 милиарда куб. м годишно до 2036 година Министър Росен Христов изясни, че договорът се планува да е за запазване на количеството на турските терминали за регазификация на полутечен газ, чийто оператор е „ Боташ ”, в това число преноса на тези количества през преносната мрежа на компанията до нашата граница.  

Той съобщи, че няма да се подписва съглашение за междусистемна съгласуваност сред мрежите на „ Боташ ” и „ Булгартрансгаз ”, тъй като турската компания не желае да се обвързва с подобен контракт.

След подписването министър председателят Гълъб Донев ще организира среща с министрите Христов и Дьонмез, на която ще бъдат разисквани и други благоприятни условия за съдействие в областта на енергетиката сред България и Турция.

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР